На кошмари та поганий сон може впливати один дивовижний фактор: вчені розкрили, який

На кошмари та поганий сон може впливати один дивовижний фактор: вчені розкрили, який

Цей фактор заважає вам відпочивати / фото ua.depositphotos.com

Коли ви п’єте кофеїн, боретеся зі стресом або вас мучать погані сни, ви можете прокинутися з відчуттям, ніби ледь заплющили очі. Вчені виявили ще один дивовижний фактор, який може заважати вашому відпочинку, і це не пов’язано з тим, коли ви потрапили до ліжка.

Як пише Еxpress, проблема виявилась у відчутті самотності. Дослідники з кількох американських університетів попереджають, що самотні люди не тільки частіше страждають від поганих снів, але навіть можуть мати підвищений ризик серцевих захворювань, інсульту та передчасної смерті.

Багато з цих висновків були висвітлені в новому дослідженні, яке проливає світло на наслідки поганих соціальних зв’язків для здоров’я.

Відео дня

“Міжособистісні стосунки є основною потребою людини… Коли потреба людей у ​​міцних стосунках залишається незадоволеною, вони страждають фізично, психічно та соціально. Подібно до того, як голод або втома означають, що ви не отримуєте достатньо калорій або сну, самотність еволюціонувала, щоб попередити людей, коли їхні потреби в міжособистісному спілкуванні залишаються незадоволеними”, — сказав доктор Колін Гессе з Університету штату Орегон 

Під час дослідження піддослідним спочатку пропонували оцінити власне відчуття ізоляції, відповідаючи на такі запитання: “як часто ви відчуваєте, що вам не вистачає спілкування?” і “як часто ви відчуваєте себе осторонь?”.

Згодом команда оцінила випадки кошмарів за п’ятибальною шкалою. Статистичний аналіз виявив “значний зв’язок” між частотою кошмарів і їх зв’язком із самотністю та стресом.

Гессе та його команда не єдині експерти, які помітили цей зв’язок. Розі Девідсон, консультант зі сну в Just Chill Baby Sleep, також звернула увагу на руйнівний вплив самотності.

“Коли ми самотні, ми схильні надмірно думати, хвилюватися та відчувати себе більше на межі, через що нам важче заснути та міцно спати. Наш психічний стан може вплинути на наш сон, що призводить до неспокійних ночей і нових кошмарів. Крім того, коли нам немає з ким поговорити про наші страхи чи мрії, це може змусити нас почуватися ще гірше — люди від природи жадають спілкування та обміну з іншими”, – зазначила вона.

Як додається, поганий сон може загострити почуття самотності, оскільки часто призводить до підвищеної дратівливості, зниження емоційної стійкості та соціальної відстороненості. Роузі закликає людей розірвати цей цикл і шукати соціальних зв’язків для покращення сну та благополуччя.

Інші поради щодо сну

Більшість з нас, коли хочуть розслабитись перед сном і усю ніч міцно спати, приймають ванну, уникають важкої їжі та стараються довго не сидіти у гаджетах, проте існують й інші поради. Фахівці зі сну розповіли, чого не можна робити за дві години до того, як лягаєте спати.

Нещодавно нове дослідження показало, що лягати спати після першої години ночі – небезпечно для психіки. Люди, які лягають спати так пізно, частіше схильні до депресії та агресії. 

www.unian.ua