Прихована небезпека для здоров’я: як часто потрібно змінювати подушки, на думку експертів

Прихована небезпека для здоров'я: як часто потрібно змінювати подушки, на думку експертів

Зокрема у подушках можуть бути пилові кліщі / фото ua.depositphotos.com

Подушка необхідна для повноцінного нічного відпочинку, проте з часом через регулярне використання та прання, вона змінює форму, що може зробити її менш зручною для сну. Також тканина подушки може стати більш проникною для пилових кліщів, внаслідок чого може виникнути алергія. Тому щоб забезпечити якісний нічний відпочинок та захистити себе від алергії, важливо постійно міняти подушки. Тому експерти розповіли для видання martha stewart, як часто варто міняти подушки та як зробити так, аби вони служили довше. 

Як часто міняти подушки

Експерти радять міняти подушки кожні два роки або раніше, залежно від рекомендацій виробника. 

“Через два роки близько 10 відсотків, а іноді й більше, ваги вашої подушки можуть становити мертві пилові кліщі та їхній послід”, – зауважив президент і головний виконавчий директор Американського фонду боротьби з астмою та алергією (Asthma and Allergy Foundation of America) Кеннет Мендес.

Відео дня

Відомо, що пилові кліщі є крихітними жучками, яких неможливо виявити без мікроскопа. Вони живуть практично всюди, особливо на покритих тканиною предметах у вашому будинку та спальні. 

“У вас може бути алергія як на частини тіла, так і на екскременти пилових кліщів. Для людей з алергією на пилових кліщів ризик полягає у більшому впливі загального алергену, що може призвести до погіршення симптомів алергії”, – пояснив Мендес.

Як зрозуміти, що настав час замінити подушки

Крім використання часу як індикатора, є додаткові ознаки, які свідчать про те, що настав час замінити подушки. 

Вони знебарвлюються

З часом подушки втрачають колір від частого використання. 

“Зміна кольору вказує на накопичення поту, жиру та відмерлих клітин шкіри. Це може створити сприятливе середовище для розмноження бактерій та алергенів, що ставить під загрозу гігієнічність подушки та ваше здоров’я”, – зауважила президент компанії Molly Maid Марла Мок.

Подушки втратили форму

Подушка, яка втратила форму, більше не може забезпечувати належної підтримки шиї та голови під час сну. 

“Це може призвести до дискомфорту, болю в шиї та погіршення якості сну. Ви можете перевірити це, склавши подушку навпіл; якщо вона не повернеться до своєї початкової форми, прийшов час її замінити”, – радить Мок. 

Мають неприємний запах

Вам варто терміново замінити подушку, якщо ви помітили, що вона неприємно пахне. 

“Неприємний запах, що виходить від вашої подушки, може бути ознакою плісняви, можливо, через те, що ви спите на подушці з вологим волоссям. Деякі люди мають алергію на певні види плісняви, і вдихання плісняви становить ризик для здоров’я навіть для людей, які не мають алергії”, – підкреслив Мендес.

У вас стало більше ознак алергії

Якщо ви помітили, що алергія посилилася вночі або після того, як ви спали на подушці, це може бути ознакою того, що вона зібрала алергени, які викликають ваші симптоми. 

“Якщо симптоми не зникають після прання подушки, настав час подумати про її заміну”, – рекомендує Мендес.

Як подовжити термін використання ваших подушок

Регулярне чищення: Постійно періть подушки, придатні для прання у пральній машині, у гарячій воді. Подушки, які не піддаються машинному пранню, періть вручну в раковині або ванні, наповненій теплою водою з мийним засобом, розповідає Мок.

Правильна техніка прання: При машинному пранні періть по дві подушки за раз, аби зберегти баланс і запобігти утворенню грудочок, підкреслює Мок. Вона додала, що варто використовувати м’який рідкий мийний засіб і дотримуватися інструкцій по догляду, які зазначені на етикетці.

Сушка: Якщо подушку не має можливості просушити в сушарці, ретельно просушіть її на повітрі, загорнувши в рушник, щоб ввібрати вологу, а потім дайте їй повністю висохнути на вулиці.

Захисні чохли: Використовуйте захисні чохли для подушок, щоб захиститися від пилових кліщів та інших алергенів, і регулярно періть ці чохли, зазначила Мок.

Інші поради експертів

Раніше стало відомо, як часто потрібно змінювати матраци, подушки та ковдри. Фахівець із прибирання сміття вважає, що наволочки на подушку слід міняти частіше. У середньому вони повинні прослужити вам від трьох до п’яти років. 

“Якщо ви користуєтесь високоякісними пір’яними подушками, ви можете зберігати їх десятиліттями, якщо регулярно їх чистити та розпушувати. Якщо ж віддаєте перевагу поліфілу, бавовні або поролону, вам доведеться міняти їх кожні два-три роки, але як тільки ви помітили злипання або грудку, пора замінювати її частіше”, – зазначив експерт. 

Також фахівці розповіли, скільки за часом потрібно прати постільну білизну. Відомо, що кожен тип тканини вимагає особливого догляду. Тому УНІАН поділився оптимальною температурою для кожного з них. 

www.unian.ua