В Україні зростає обсяг гривневих кредитів, ставки знизилися до рівня 2019 року – Нацбанк

В Україні зростає обсяг гривневих кредитів, ставки знизилися до рівня 2019 року - Нацбанк

За другий квартал 2024 року чистий гривневий кредитний портфель бізнесу збільшився на 20,5% у річному вимірі; ставки за новими кредитами знизилися до рівня 2019 року.

Про це повідомила пресслужба Національного банку України з посиланням на Огляд банківського сектору за другий квартал 2024 року, передає Укрінформ.

Зазначається, що кредитування бізнесу прискорилося в усіх групах банків, особливо у сегменті малого та середнього підприємництва (МСП).

Чисті гривневі кредити МСП зросли більш як на чверть у річному вимірі, а їхня частка в чистому гривневому корпоративному кредитному портфелі сягнула 60%.

Позитивну динаміку кредитування в НБУ пов'язують із поліпшенням умов та зниженням відсоткових ставок. Ставки за новими гривневими кредитами бізнесу знизилися до 15,2% річних, що відповідає рівню кінця 2019 року.

У НБУ також відзначають зростання частки несубсидійованих кредитів, оскільки більшість фінансування бізнесу банки надавали поза межами державних програм підтримки. Частка кредитів за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" у гривневому працюючому портфелі знизилася до близько 36% проти 41% на початок року.

Водночас темпи зростання чистих роздрібних гривневих кредитів у другому кварталі становили 40,1% у річному вимірі, переважно за рахунок карткового кредитування двома банками-лідерами.

Як повідомляв Укрінформ, банки прогнозують зростання попиту на всі види корпоративних та роздрібних кредитів у третьому кварталі 2024 року.

www.ukrinform.ua