В Україні немає повноцінного регулювання енергетичних спільнот – експерт

В Україні немає повноцінного регулювання енергетичних спільнот - експерт

Українське законодавство передбачає заснування енергетичних кооперативів, однак воно не впроваджує повною мірою вимоги директив Євросоюзу, якими регулюється діяльність енергетичних спільнот.

Про це заявив старший аналітик ресурсно-аналітичного центру "Суспільство і довкілля" Андрій Андрусевич під час пресконференції в Укрінформі.

"У нас наразі відсутнє спеціальне законодавство, яке б регулювало діяльність громадських енергетичних спільнот чи спільнот відновлюваної енергетики. У 2019 році були прийняті певні зміни, й енергетичні кооперативи в Україні стали одним із суб'єктів на ринку відновлюваної енергетики. Проте ці зміни не впроваджують у повній мірі положень директив ЄС", – сказав Андрусевич.

В Україні немає повноцінного регулювання енергетичних спільнот - експерт

Експерт пояснив, що енергетичні спільноти є способом організації колективної власності довкола певної діяльності, пов'язаної з енергетикою. Європейські директиви розрізняють два види енергетичних спільнот: громадські та спільноти відновлюваної енергетики.

За словами Андрусевич, визначення енергетичного кооперативу в українському законодавстві потрактоване занадто широко і містить ознаки обох типів енергетичних спільнот. Також уваги потребує визначення мети його діяльності та організаційно-правова форма, яка впливає на коло суб'єктів, що можуть створювати кооперативи.

Експерт виокремив й інші питання зі сфери регулювання енергетики, які впливають на розвиток енергетичних спільнот в Україні. Йдеться про балансову приналежність об'єктів ВДЕ комунальних підприємств, відсутність альтернативи збуту виробленої електрики у загальну мережу, значну кількість необхідної дозвільної документації на встановлення генерації, протидію обленерго тощо.

"Без системних змін у на ринку електроенергії, газу та теплопостачання громадам та населенню наразі може бути невигідно інвестувати у проєкти за участю енергетичних спільнот", – зауважив Андрусевич.

Водночас, наголосив експерт, зміни лише в регуляторному середовищі не вирішать проблеми розвитку енергетичних спільнот в Україні. Так, одним із чинників, що гальмує їхній розвиток, є спроможність: нестача людського ресурсу, ускладнений доступ до фінансів, брак компетенцій для формування проєктів, вибору технічної та фінансової моделі проєкту.

Як повідомлялося, у липні українські банки почали видавати перші кредити на розвиток альтернативних джерел енергії за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

Перше фото із соцмереж

www.ukrinform.ua