Чому волоські горіхи є корисними для здоров’я: дослідники назвали головні переваги

Чому волоські горіхи є корисними для здоров'я: дослідники назвали головні переваги

Зокрема декілька досліджень пов’язали споживання горіхів зі зниженням кров’яного тиску / фото ua.depositphotos.com

Для багатьох вибір здорової дієти означає відмова від закусок, скорочення вуглеводів або насичених жирів, а також позбавлення себе десертів. Проте якщо їсти горіхи, то буде не лише смачно, а й корисно для здоров’я, йдеться на сайті Гарвардського університету, в якому розповідається про здоров’я людей.

За попередніми дослідженнями, люди, які споживають більше горіхів, мають кращі показники серцево-судинних факторів ризику та нижчі показники серцево-судинних захворювань. До прикладу, декілька досліджень пов’язали споживання горіхів зі зниженням кров’яного тиску та рівня холестерину. Крім того, горіхи є важливою частиною середземноморської дієти, яка є корисною для серця. 

Користь волоських горіхів для здоров’я

Дослідження 2018 року показало, що волоські горіхи можуть бути особливо гарним вибором. Це не перший раз, коли дослідники приходять до такого висновку. За попереднім аналізом, який було проведено тими ж дослідниками, стало відомо, що дієти, які збагачені волоськими горіхами, призводять до зниження загального рівня холестерину та холестерину ЛПНЩ (“поганого” холестерину) порівняно з іншими дієтами. 

Відео дня

В університеті зазначили, що останній аналіз об’єднав дані 26 попередніх досліджень, у яких взяли участь понад 1000 осіб. Порівняно з тими, хто дотримувався звичайної дієти, ті, хто харчувався волоськими горіхами, мали кращі показники.

“Дієта, багата на продукти з високим вмістом жирів, такі як горіхи, завжди викликає занепокоєння щодо потенційного збільшення ваги, але, на щастя, ті, хто дотримувався дієти з високим вмістом волоських горіхів, не набрали вагу. Варто зазначити, що нещодавні дослідження також знайшли докази користі для здоров’я від вживання волоських горіхів, включаючи покращення рівня ліпідів у крові та можливий захисний вплив на здоров’я мозку”, – додали у матеріалі.

Чому волоські горіхи є корисними?

За словами дослідників, ймовірно, типи олій, які містять у волоських горіхах, роблять їх особливими, коли йдеться про здоров’я серцево-судинної системи. Крім того, волоські горіхи містять багато поліненасичених жирних кислот, які є кориснішими, ніж насичені жири.

Також волоські горіхи мають альфа-ліноленову та лінолеву кислоти, які можуть мати протизапальну дію, що підтримує здоров’я кровоносних судин, а також добре впливає на рівень ліпідів у крові.  

Однак є кілька застережень щодо вживання цих горіхів, про які варто пам’ятати.

Зокрема ці дослідження не визначили ідеальну “дозу” або тривалість споживання волоських горіхів. В одному з найкращих досліджень щодня вживали суміш з близько дев’яти лісових горіхів, 12 мигдальних горіхів та шести волоських. Тому така кількість може бути більшою, ніж деякі люди здатні з’їсти. 

“Більшість досліджень споживання волоських горіхів не можуть довести, що саме волоські горіхи були причиною поліпшення рівня холестерину у людини, яка збагатила свій раціон волоськими горіхами. Цілком можливо, що ті, хто любить волоські горіхи, також більше тренуються, менше курять або мають більш сприятливі гени, ніж ті, хто не їсть волоських горіхів”, – підкреслили на сайті. 

Корисні продукти для здоров’я

Раніше УНІАН розповів, чим спаржа корисна для здоров’я людини. Відомо, що спаржа добре поєднується з багатьма іншими продуктами – такими, як горох, часник або молода картопля. 

Також дієтологи назвали 4 найкорисніші білки для організму, які сприяють схудненню. Зокрема йдеться про грецький йогурт, сироватковий протеїн, дику рибу та яйця.

www.unian.ua