Як ваше тіло “трубить” про вигорання: психолог вказала, на що звернути увагу

Як ваше тіло "трубить" про вигорання: психолог вказала, на що звернути увагу

Симптоми вигорання діляться на три категорії / фото ua.depositphotos.com

Якщо ви берете на себе більше, ніж можете витримати, ваше тіло може попередити вас про те, що на горизонті наближається вигорання. Клінічний психолог Моллі Берретс назвала ключові ознаки зазначеного стану, пише CNBC Make It’s.

“Це хронічний стан, який виникає, коли ми відчуваємо втому і пригніченість, коли вимоги нашого життя перевищують нашу здатність їх задовольняти”, – зазначила вона.

За словами Берретс, симптоми вигорання поділяються на три категорії: фізичні, емоційні та поведінкові.

Відео дня

Як ваше тіло говорить вам, що ви на межі вигорання

Фізичні симптоми (хронічна втома або безсоння, труднощі із засинанням або сном; часті головні болі, м’язовий біль, проблеми з травленням, ослаблена імунна система).

Емоційні симптоми (підвищена дратівливість, втрата мотивації, відчуття відстороненості або емоційного виснаження, підвищене розчарування, негативні почуття з приводу роботи або обов’язків з догляду).

Поведінкові симптоми (переїдання, пияцтво або підвищене вживання наркотиків, прокрастинація, відмова від соціальних обов’язків, ізоляція від інших, низький рівень продуктивності, особливо на роботі).

Вигорання – як повернути назад

Берретс рекомендує проконсультуватися з лікарем, щоб переконатися, що ті чи інші симптоми не є результатом інших захворювань.

Після цього лікар радить знизити робоче навантаження, щоб звільнити час для більшого догляду за собою.

Вправи та фізична активність, якісне проведення часу з друзями та сім’єю, нове хобі, медитація, розвиток усвідомленості – все це може допомогти на шляху до зцілення, зазначила психологиня.

Нагадаємо, раніше УНІАН назвав 5 способів розкрити приховане щастя в повсякденному житті.

www.unian.ua