Свириденко представила інструменти для підготовки до опалювального сезону

Свириденко представила інструменти для підготовки до опалювального сезону

На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко представила інструменти, за допомогою яких можна підготуватися до опалювального сезону.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Свириденко нагадала, що уряд розширив програму "Доступні кредити 5-7-9%", і тепер вона включає придбання електрогенераторів, систем безперебійного живлення, сонячних панелей та іншого обладнання для автономного енергопостачання.

"Чому я зосереджую увагу на добре відомій програмі? Тому що там зараз з’явився новий компонент. Це – можливість комунальним підприємствам звертатися за цією фінансовою допомогою. У нас є приклад: Укрексімбанк надав фінансування Луцькводоканалу на придбання сонячних панелей, сума (кредитної – ред.) угоди становила майже 18 млн грн, термін – 5 років", – зазначила віцепрем’єрка.

Доступ до фінансування за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" отримали ОСББ та ЖБК.

Свириденко навела приклад: Sense Bank підписав кредитну угоду з ОСББ у Вінниці на будівництво сонячної електростанції потужністю 30 кВт.

Ще один напрямок – безвідсоткові кредити для населення під 0% річних на строк до 10 років.

"Є можливість взяти (такі кредити – ред.) власникам приватних підприємств та домогосподарств. Сума кредиту для придбання і встановлення гібридної системи електропостачання – до 480 тис. грн", – зауважила Свириденко.

До того ж, комерційні банки мають власні пропозиції до опалювального сезону.

Так, Ощадбанк разом зі своїми партнерськими компаніями пропонують кредити під 00,1% річних терміном до 120 місяців.

У ПриватБанку працюють уже добре відомі теплі кредити. В першу чергу це цікаво ОСББ та ЖБК – строк до 5 років, сума – від 100 тис. грн до 5 млн грн.

Укргазбанк має свою окрему програму під назвою "Додай енергії своєму бізнесу". Це можливість отримати кредит терміном до 5 років на придбання обладнання, утеплення будівель, оновлення теплових мереж; сума – до 500 тис. євро.

У Sense Bank діє програма "Джерело енергії" для територіальних громад та бізнесу.

"У нас уже є гарні приклади: Дніпропетровська область скористалася цією можливістю і з Sense банком підписала кредитну угоду для фінансування енергогенеруючих потужностей", – розповіла міністерка.

Як повідомляв Укрінформ, Дніпропетровська область отримала кредитних угод на 320 млн грн на альтернативні джерела енергії та утеплення будинків.

www.ukrinform.ua