У Кропивницькому підписали меморандум, який сприятиме інвентаризації земель тергромад

У Кропивницькому підписали меморандум, який сприятиме інвентаризації земель тергромад

Оновлено У Кропивницькому підписано Меморандум між Мінекономіки, Мінагрополітики, Держгеокадастром, Державною податковою службою та всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування про співробітництво в проведенні інвентаризації земель тергромад.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, меморандум підписано під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Документ підписали перша віцепрем’єр-міністр Юлія Свириденко, в.о. міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, в. о. голови Держгеокадастру Дмитро Макаренко з одного боку та виконавчий директор «Асоціації міст України» Олександр Слобожан, голова «Асоціації об’єднаних громад» Олександр Корінний, виконавчий директор «Всеукраїнської асоціації громад» Іван Слободяник, президент «Української асоціації районних та обласних рад» Тетяна Єгорова-Луценко.

У Кропивницькому підписали меморандум, який сприятиме інвентаризації земель тергромад

Макаренко зазначив, що за останні п’ять років було проінвентаризовано близько трьох мільйонів гектарів. «Але очевидно, що без співробітництва і без належної підтримки і взаємодії з органами місцевого самоврядування довести показник наповненості кадастру до 100% буде вкрай важко. Тому я дуже радий, що ми підписуємо цей меморандум і готові до ефективного співробітництва», – сказав він.

Свириденко перед підписанням наголосила, що «важлива задача – це пошуки додаткових джерел надходжень в бюджет». «Вочевидь в ситуації, коли ми фінансуємо армію за рахунок виключно власних надходжень, ми шукаємо всі можливі додаткові методи, яким чином ці надходження отримати. Ми дуже вдячні нашим міжнародним партнерам за надану підтримку. 37 мільярдів євро – це сума підтримки цього року, але це підтримка, яка спрямовується виключно на покриття бюджетного дефіциту і не може бути спрямована на сектор безпеки і оборони. Тому цей меморандум насправді має ще й інший сенс, окрім того, щоб упорядкувати земельні відносини», – зазначила перша віцепрем’єр-міністр.

Висоцький додав, що у громад має бути повноцінна спроможність контролювати те, що відбувається на їхній території. «Тобто, щоб було право контролю, моніторингу, виявлення (необлікованих – ред.) ділянок, порушників. В тому числі, щоб були інструменти для того, щоб ці неплатники починали платити», – сказав в.о. міністра аграрної політики та продовольства.

Як зазначив заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба у коментарі журналістам на полях Конгресу, якщо всі суб’єкти меморандуму щодо ефективності управління земельними ресурсами виконають домовленості, виписані в документі, то протягом року додатково у місцеві бюджети для територіальних громад вдасться залучити 28 млрд грн.

«Зроблю акцент на меморандумі щодо ефективного управління земельними ресурсами. Це дуже болюче питання, сенситивне для всіх нас. І важливо, що це відбувається в Кропивницькому, це край хліборобів, аграрний край. В чому сенс: якщо всі зроблять домовленості, виписані в меморандумі, всі суб’єкти, ми протягом року додатково у місцеві бюджети для територіальних громад залучимо 28 млрд грн. Мені здається, що зараз це саме такий інструмент, який потрібен всім нам», – сказав Кулеба.

Він підкреслив, що меморандум стосується всієї країни.

«Це розповсюджується на всю країну. Це перше. Друге, ми маємо з вами розуміти, що безумовно це активність як органів місцевого самоврядування, але так і центральних органів виконавчої влади. Вони так само залучені в цей процес і вони є лідерами цього процесу. Тому тут все справедливо, і через рік подивимося, що ми напрацювали. Це конкретний KPI для міністерств, для органів місцевого самоврядування», – додав заступник керівника Офісу Президента.

Як повідомлялося, у Харкові до кінця року продовжили звільнення місцевих підприємців від сплати податків на нерухомість, на землю та єдиного податку для ФОП 4 групи.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України заявив, що уряд очікує, що інвентаризація всіх сільськогосподарських земель зумовить додаткові щорічні надходження до місцевих бюджетів на майже 28 млрд гривень.

www.ukrinform.ua