Запаси газу в Європі досягли зимового рівня – на два місяці раніше за план

Запаси газу в Європі досягли зимового рівня - на два місяці раніше за план

Запаси газу в європейських сховищах сягнули 90%, що дає змогу ЄС впевнено увійти в зимовий сезон. Такого результату було досягнуто більш ніж на два місяці раніше запланованого терміну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

"Запаси природного газу в Європі майже заповнені, що допомагає зупинити нещодавнє зростання цін, спричинене занепокоєнням щодо ризиків поставок", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, хоча рівень заповнювання сховищ дещо нижчий, ніж в аналогічний період минулого року через сповільнені літні поставки, він все ще значно перевищує середні показники впродовж останніх п'яти років.

Водночас, аналітики зауважують, що Європа, як і раніше, перебуває під загрозою раптових перебоїв у постачанні. Європейські країни все ще обговорюють, як вони можуть замінити російські трубопровідні потоки після того, як наприкінці року спливе термін дії транзитної угоди між РФ та Україною.

Зазначається, що Норвегія, яка є найбільшим постачальником газу в Європу, вступила у період масштабного технічного обслуговування, що викликає стурбованість серед трейдерів.

Аналітик компанії Rystad Крістоф Гальсер вважає, що будь-які непередбачувані затримки або продовження термінів техобслуговування можуть спричинити нервозність на ринку. За словами експерта, поставки з Норвегії відіграють особливу роль, оскільки Європа поступово скорочує імпорт скрапленого природного газу.

Як повідомлялося, словацький прем'єр Роберт Фіцо лобіює збереження транзиту російського газу через територію України після 2024 року, коли закінчується транзитний контракт між Нафтогазом і Газпромом. Зокрема, Фіцо, за даними джерел, веде переговори з Баку про постачання до 20 мільярдів кубометрів азербайджанського палива, яке, на його думку, можна постачати через Росію та Україну.

Фото: gsctanks.com

www.ukrinform.ua