Експерти назвали 8 найгірших продуктів, які не варто їсти перед сном

Експерти назвали 8 найгірших продуктів, які не варто їсти перед сном

Їжа може погано впливати на сон / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Спокійний нічний сон – це базова потреба будь-якої людини, особливо на тлі високого рівня стресу та напруженого графіка в сучасному суспільстві. Неправильно обрана їжа перед сном може стати на заваді, а тому потрібно уважно до цього ставитись.

Як пише realsimple, експерти називають 8 найгірших продуктів, які можна з’їсти перед сном. Якщо ви бажаєте спокійно спати, уникайте їх.

Чай

Відео дня

Хоча це може здатися безглуздим, деякі можуть не усвідомлювати, що кофеїн у післяобідньому чаї може бути тим, що не дає спати вночі. Хоча в ньому може бути на 50-70% менше кофеїну, ніж у каві, це все одно впливає, особливо на тих, хто чутливий до нього.

“Кофеїн є добре відомим руйнівником сну, оскільки він блокує рецептори аденозину в мозку, запобігаючи появі сонливості”, — каже Крістен Карлі.

Замість цього краще випити теплу чашку улюбленого чаю без кофеїну або якийсь заспокійливий.

Шоколад

Хоча шоколад – це те, чого багато з нас жадають пізно ввечері, якщо ви постійно насолоджуєтеся ним перед сном, це може бути причиною безсоння. Це пов’язано з тим, що це ласощі мають багато кофеїну та доданого цукру у складі.

“Цукор — це ще одна поживна речовина, яка може негативно вплинути на сон, оскільки може викликати коливання рівня цукру в крові, що призводить до підвищеного збудження та труднощів із засинанням”, — пояснює Карлі.

Водночас шоколад все ж можна вживати, якщо ви з’їсте його за декілька годин до сну, а не одразу перед цим. 

Газовані напої

З цієї ж причини не варто пити газовані напої. Однак, навіть якщо вони не мають кофеїну та цукру у складі, бульбашки повітря у цьому напої можуть призвести до газоутворення, здуття живота та загального дискомфорту в шлунку — все це може змушувати вас ворочатися в ліжку.

Сир

Цей продукт може заважати здоровому сну одразу з кількох причин. У одних він може викликати дискомфорт у травленні, у інших — симптоми кислотного рефлюксу, а в деяких сортах (особливо витриманих сирах) може бути багато тираміну, який заважає сну.

“Тирамін, амінокислота, що міститься у витриманих і ферментованих продуктах , може викликати вивільнення норадреналіну — стимулятора мозку, який не дає вам спати”, — пояснює експерт.

Цитрусові

Говорячи про кислотний рефлюкс, цитрусові також можуть сприяти порушенню здорового сну, завдяки високому вмісту кислоти. Крім того, лимон, лайм, апельсин і грейпфрут, також можуть діяти як природні діуретики.

Діуретики — це речовини, які спонукають організм до сечовипускання, що призводить до багаторазових відвідувань туалету протягом ночі. Фрукти з низьким вмістом кислоти, такі як банани, манго та груші, є чудовою заміною.

Алкоголь

Хоча існує стереотип, що невелика кількість алкоголю може розслабити вас після важкого робочого дня і допоможе заснути, це хибне твердження. насправді такі напою не дають вам заснути. Певні види алкоголю містять тирамін, всі різновиди якого перешкоджають здоровому сну. Це добре показано в рецензованих дослідженнях, зокрема у статті 2022 року в Sleep Advances.

Гострі страви

Хоча гостра їжа має кілька помітних переваг для здоров’я, спокійний сон не є однією з них. Це пов’язано з тим, що така їжа може спричинити розлад травлення, потенційно призводячи до симптомів печії та кислотного рефлюксу, які часто заважають нормальному сну. Якщо з будь-якої причини вам доводиться їсти пізню вечерю, оберіть страви, в яких не буде забагато спецій.

Морозиво

У літній період перед сном часто хочеться морозива, однак високий вміст насичених жирів у його складі може заважати вам відпочити. Дослідження 2015 року показало, що чоловіки, які споживали більше насичених жирів, демонстрували сильніші симптоми безсоння порівняно з тими, хто цього не робив. Крім того, молочні продукти з високим вмістом жиру можуть викликати розлад шлунку та кислотний рефлюкс.

Поради стосовно сну

Якісний сон є запорукою міцного здоров’я. Його нестача позначається не тільки на нашій зовнішності та самопочутті, а й на ментальному здоров’ї. Багато хто й не здогадується, що допомогти в цьому можуть не тільки медитація і ліки, адже є продукти для глибокого сну. УНІАН розбирався, і не вставати до самого ранку.

Вчені розкрили, що на кошмари та поганий сон може впливати один дивовижний фактор.

www.unian.ua