Чому не варто торкатися до медуз: важливе попередження від медбрата

Чому не варто торкатися до медуз: важливе попередження від медбрата

Людський організм може по-різному відреагувати на укус медузи / фото ua.depositphotos.com

Якщо ви купалися в морі, то, швидше за все, бачили медузу. Більшість людей знають, що цих морських тварин не можна торкатися, адже їхні щупальця мають жалкі клітини. Однак дехто вважає, якщо медуза мертва, то вона є безпечною, проте це не так. Іспанський медбрат Хорхе Анхель розповів, чому не варто торкатися до медуз, передає Express. 

“Навіть якщо ви бачите мертву медузу, не торкайтеся її, тому що вона все ще може випустити свої токсини, і вам може бути дуже боляче, як цьому хлопцеві”, – зазначив він, показуючи відео, де медуза вжалила чоловіка.

Медбрат наголосив, якщо вас вкусила медуза, незалежно від того, як саме, то вам ніколи не потрібно “розтирати місце укусу”, однак його потрібно “завжди промивати солоною водою, але ніколи прісною”.

Відео дня

Про це Хорхе сказав, коли на відео чоловіка вкусила медуза, яку він тримав у руках, а потім він стрибнув прямо в море. 

“Це також неправильно, оскільки він навіть не перевірив морське дно”, – зауважив фахівець.

За словами медбрата, “якби у нього раптом виникла алергічна реакція або анафілактичний шок, він міг би втратити свідомість і потонути, тому набагато краще промити місце, а не стрибати прямо в море”.

За рекомендаціями NHS (Британська система охорони здоров’я – УНІАН), якщо вас вкусила медуза, вам потрібно звернутися до рятувальника або людини, яка має навички надання першої медичної допомоги. Якщо допомогу не можна отримати, то варто промити уражену ділянку морською водою, видалити колючки пінцетом або краєм банківської картки та замочити місце укусу в дуже теплій воді щонайменше на 30 хвилин. Крім того, фахівці радять випити парацетамол або ібупрофен. 

“Не можна мочитися на місце укусу, використовувати оцет, прикладати лід, торкатися щупалець голими руками або закривати рану. Якщо ви відчуваєте важке дихання, біль у грудях, набряк або кровотечу, вам слід звернутися до відділення невідкладної допомоги”, – додали у матеріалі. 

Інші поради лікарів

Раніше нейробіолог Роберт Лав назвав продукти, які на його думку, слід звести до мінімуму, якщо ви хочете захистити свій мозок. За його словами, йдеться про рафінований цукор, олію з насіння та яєчні білки. 

Також кардіолог назвав сім найкращих продуктів, які варто їсти, аби очистити артерії. Йдеться про такі продукти, як лосось, насіння соняшнику, волоські горіхи, цитрусові, вівсянка та інші. 

www.unian.ua