Що станеться з тілом, якщо щодня їсти чорнослив: вчені відкрили неочікувані переваги

Що станеться з тілом, якщо щодня їсти чорнослив: вчені відкрили неочікувані переваги

Чорнослив містить біологічно активні сполуки, такі як поліфеноли / фото ua.depositphotos.com

Щоденне вживання чорносливу сповільнює прогресування втрати кісткової маси, яке пов’язане з остеопорозом. Про це свідчить річне рандомізоване контрольоване дослідження, пише SciTechDaily. 

Згідно з новим дослідженням, яке провели вчені з Пенсильванського університету, чорнослив може допомогти захистити структуру та міцність кісток у жінок у постменопаузі. Результати дослідження вказують на те, що щоденне вживання чорносливу може сповільнити прогресування вікової втрати кісткової маси та знизити ризик переломів. 

“Це перше рандомізоване контрольоване дослідження, яке вивчало тривимірні кісткові результати щодо структури, геометрії та передбачуваної міцності кісток. У нашому дослідженні ми побачили, що щоденне споживання чорносливу впливає на фактори, пов’язані з ризиком переломів. Це клінічно неоціненно”, – підкреслює заслужений професор кінезіології та фізіології в Пенсильванському університеті Мері Джейн Де Соуза.

Відео дня

У виданні зазначили, що кістки складаються з динамічних тканин, які постійно перебувають у процесі ремоделювання. Спеціалізовані кісткові клітини видаляють стару кістку, замінюючи її новою. Вже з віком організм руйнує кістку швидше, ніж може її побудувати. 

“Прискорена втрата кісткової тканини може призвести до остеопорозу – захворювання, при якому кісткова тканина стає менш щільною, а її структура змінюється, що робить її слабшою і підвищує ризик переломів. За даними Центрів контролю та профілактики захворювань, понад 10 мільйонів американців страждають від цього захворювання, і воно частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків, а також у людей старшого віку”, – розповіли у матеріалі.

Де Соуза каже, що чорнослив містить біологічно активні сполуки, такі як поліфеноли, які можуть притупляти запальні процеси, що призводять до втрати кісткової тканини. 

Аби з’ясувати, чи впливає щоденне споживання чорносливу на якість кісток, вчені провели 12-місячне контрольоване дослідження, в якому взяли участь 235 жінок у постменопаузі. 

“Учасниці були розподілені в одну з трьох груп: без чорносливу; 50 грамів, або від чотирьох до шести, чорносливу на день; або 100 грамів, або від 10 до 12, чорносливу на день. Кожні шість місяців вони проходили обстеження за допомогою периферичної кількісної комп’ютерної томографії (КПКТ), яка дозволяє робити поперечні знімки для вимірювання тривимірної щільності кісткової маси, геометрії кісток і міцності кісткової тканини”, – пояснили у виданні.

Впродовж року дослідники з’ясували, що показники щільності кісткової маси та міцності великогомілкової кістки, або кістки гомілки, знизилися у жінок з контрольної групи. Однак ті, хто з’їдав щонайменше чотири-шість чорносливів щодня, щільність та міцність кісткової тканини зберігалися, а структура кісток, особливо кортикальної, була збережена. 

“Хоча жінки в обох групах отримували користь від чорносливу, чотири-шість чорносливів на день можуть бути більш прийнятною дозою. Жінки з групи, яка вживала 100 грамів чорносливу, виходили з дослідження частіше, оскільки їм набридло включати таку кількість чорносливу в свій щоденний раціон”, – додають у матеріалі.

Крім того, вживання чорносливу може потенційно знизити ризик остеопорозу, пояснила Де Соуза, проте для цього потрібні додаткові дослідження.

Користь інших продуктів для здоров’я

Раніше дієтолог порадила людям, яким понад 60 років, їсти більше ягід, адже вони містять досить багато поживних речовин. Відомо, що було проведено безліч досліджень, які підтвердили їхню користь особливо для людей у віці 60 років і старше.

Також стало відомо, що буде, якщо їсти імбир кожного дня. Відомо, що висушена і подрібнена форма імбиру є популярною добавкою. Імбирну олію можна приймати всередину або наносити місцево.

www.unian.ua