Що робити, якщо друг починає вас ображати та як зрозуміти, що час розірвати стосунки

Що робити, якщо друг починає вас ображати та як зрозуміти, що час розірвати стосунки

За словами психолога, існують три способи нежорстко розірвати зв’язки з друзями / фото ua.depositphotos.com

Коли друг починає несподівано вас ображати, то це ранить більше, ніж неприємний коментар від незнайомої людини. Тому важче зрозуміти, що робити далі, адже, на відміну від незнайомця, вам доведеться бачити свого друга знову, пише CNBC make it. 

Ведуча шоу на Netflix “Слідкуйте за своїми манерами” та авторка однойменної книги Сара Джейн Хо розповіла, як реагувати на грубий коментар, не принижуючи при цьому іншу людину. 

Вона радить відповісти на нахабне зауваження таким чином: “З тобою все гаразд?”.

Відео дня

За її словами, ці слова можуть ввічливо сигналізувати про те, що те, що сказав ваш товариш, вийшло за межі дозволеного. Хо додала, що не менш важливим, ніж зміст, є тон. 

Коли ви говорите: “З тобою все гаразд?”, не будьте короткими чи різкими. Використовуйте дружній тон.

“Я не ображаюся у відповідь. Я приходжу з місця, де про мене піклуються, і зазвичай це робиться для того, щоб тримати іншу людину під контролем”, – підкреслила експерт.

Водночас професор психології з Університету Пеппердайн і колишній президент Американської психологічної асоціації Тема Браянт каже, якщо такі приниження стають дедалі частішими, то їм можна дати відсіч. 

Однак не варто це робити у “ворожий чи аргументований спосіб”, радить вона.

“Коли вони говорять щось, що принижує вас або принижує всю групу, одним реченням спростуйте це. Спростуйте, щоб це не сприймалося як істина”, – рекомендує Браянт.

Однак якщо дружба стала нестерпною або через негативну поведінку вашого друга, або через інші причини, то ви можете розірвати стосунки.

За словами Браянт, існують три способи нежорстко розірвати зв’язки.

“Щойно ви зрозумієте, що більше не хочете мати з ними стосунків, чим раніше ви зможете повідомити про це, тим краще. Якщо ви любите спілкуватися з людьми або уникаєте конфліктів, це може бути незручно, але, зрештою, так ви проявите більшу повагу. Коли ви уникаєте когось, ви можете завдати йому ще більшого болю”, – пояснює фахівець.

Також Браянт не радить перераховувати недоліки того чи іншого друга. Просто поділіться своєю причиною розриву дружби в поміркованій формі, аби дати людині зрозуміти, однак вам не потрібно “заглиблюватися у свій список претензій до людини, якщо ви не намагаєтеся виправити стосунки”.

Крім того, психолог рекомендує дотримуватися свого рішення. Не продовжуйте дружбу, якщо вам здається, що це зручно. Це може мати такий вигляд, ніби ви уникаєте людини, коли у вас є плани, проте коли телефонуєте, то показуєте, що вам нудно.

Інші поради щодо стосунків з людьми

Раніше УНІАН розповів, як зрозуміти, що ваш друг бажає вам провалу. Зокрема у колі друзів можуть перебувати люди, які бажають вам невдачі, і таких особистостей можна розпізнати за 8 ознаками.

Також стало відомо, як зрозуміти, що людина сильно ображена, проте це приховує. Іноді люди можуть приховано сильно ображатися і при цьому не йти на конфронтацію. Тому є 9 ознак того, що людина приховує образу, одна з них – прояв пасивної агресії.

www.unian.ua