Користь від вживання кави може бути пов’язана з генетикою людини, – дослідження

Користь від вживання кави може бути пов'язана з генетикою людини, - дослідження

Для проведення дослідження вчені команда зібрали генетичні дані людей / фото УНІАН

Вживання кави є спадковою звичкою, яка має в собі певний генетичний багаж. Зокрема кава, яка містить кофеїн, є психоактивною речовиною, вважає доцент кафедри психіатрії Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Сандра Санчес-Ройдж, передає SciTechDaily.

Сандра є однією з міжнародної групи дослідників, які порівнювали характеристики споживання кави з бази даних 23andMe, де знаходиться ще більший набір записів у Великій Британії. Також вона є автором-кореспондентом дослідження, яке було нещодавно опубліковано в журналі Neuropsychopharmacology.

Зокрема команда зібрала генетичні дані, а також дані про споживання кави, отримані від учасників дослідження, аби зібрати дані про асоціації в масштабах геному (GWAS). Таким чином науковці хотіли встановити зв’язок між генами, які пов’язані зі споживанням кави, та ознаками або станами, пов’язаними зі здоров’ям. 

Відео дня

“Ми використовували ці дані, щоб визначити ділянки геному, пов’язані з тим, чи є людина більш або менш схильною до вживання кави. А потім визначити гени та біологію, які можуть лежати в основі споживання кави”, – розповіла доктор філософії, яка є провідним автором статті Хейлі Х. А. Торп.

Водночас доктор філософії, який також є провідним дослідником статті, Абрахам Палмер каже, що більшість людей дивуються, що існує генетичний вплив на споживання кави.

“У нас були вагомі підстави підозрювати з попередніх робіт, що існують гени, які впливають на те, скільки кави людина споживає. Тому ми не здивувалися, коли виявили, що в обох досліджуваних нами когортах є статистичні докази того, що це є спадковою ознакою. Іншими словами, конкретні варіанти генів, які ви успадковуєте від своїх батьків, впливають на те, скільки кави ви, ймовірно, будете споживати”, – пояснив він.

Своєю чергою Санчес-Ройдж підкреслила, що генетичний вплив на споживання кави – це перше з двох питань, на які хотіли відповісти дослідники. 

“Друге – це те, що любителі кави дійсно зацікавлені у вивченні. Вживання кави – це добре чи погано? Це пов’язано з позитивними наслідками для здоров’я чи ні?”, – зауважила вона.

На ці питання відповідь не є однозначною. Проведене дослідження, у якому взяли участь 130 153 американців, показало стійкі позитивні генетичні зв’язки між кавою та шкідливими наслідками для здоров’я, такими як ожиріння та вживання психоактивних речовин.

“Позитивна генетична асоціація – це зв’язок між певним варіантом гена (генотипом) і певним станом (фенотипом). І навпаки, негативна генетична асоціація є очевидною захисною властивістю, що перешкоджає розвитку певного стану. Висновки стають складнішими, коли мова йде про психіатричні стани”, – додали у матеріалі.

Інші цікавинки про каву

Раніше гастроентерологи розповіли, чи можна пити каву натщесерце. За їхніми словами, деякі люди через каву натщесерце можуть зіткнутися з проблемами, але їх досить легко вирішити – наприклад, пити її з їжею.

Також стало відомо, що станеться з організмом людини, якщо пити 4 чашки кави щодня. Експерти кажуть, що щоденне споживання понад 400 мг кофеїну (близько чотирьох чашок кави) створює підвищений ризик розвитку серйозних серцево-судинних проблем у подальшому.

www.unian.ua