Бюджетний комітет Ради підтримав колег із податкового у пошуках грошей на оборону

Бюджетний комітет Ради підтримав колег із податкового у пошуках грошей на оборону

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, аби покрити зростання витрат на оборону на 500 млрд грн до кінця року, пропонує, крім підвищення податків, збільшити, зокрема, внутрішні запозичення та змінити принцип розподілу «військового ПДФО» на три місяці 2024 року. Бюджетний комітет ВР цю версію законопроєкту підтримав.

Про це у Фейсбуці повідомила голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, членкиня фракції партії "Слуга народу" Роксолана Підласа.

"Комітетська версія" законопроєкту (№11417 ред.) передбачає зменшення очікуваних надходжень від нових податкових змін із 125 млрд грн до 30 млрд грн. Водночас, потреби сектору безпеки і оборони залишаються на рівні майже 500 млрд грн", – повідомила Підласа.

За її словами, для покриття видатків пропонується, зокрема:

  • залучити додатково близько 216 млрд грн від розміщення ОВДП (планувалось 160 млрд грн);
  • отримати близько 100 млрд грн від перевиконання податків і зборів (раніше планувалося 76 млрд грн);
  • скорочення/відмова від нових видатків по загальному і спеціальному фондах бюджету на 25,5 млрд грн.

Крім того, передбачається скорочення видатків низці міністерств та відомств: на 11,2 млрд грн – Мінстратегпрому (кошти «військового ПДФО"), 8,6 млрд грн – із невикористаних коштів Мінсоцполітики, 4,5 млрд грн – через відмову від поповнення резервного фонду; 1 млрд грн – економія коштів різних міністерств; 662,2 млн грн – від Державної митної служби та 227,8 млн грн – від скорочення видатків на утримання органів влади.

За словами Підласої, є ще одна важлива норма «комітетської версії» законопроєкту №11417.

«Пропонується змінити принцип розподілу «військового ПДФО» на три місяці 2024 року: зараз лише 25% «військового ПДФО» іде в загальний фонд держбюджету, пропонується збільшити цю частку до 59%, а по спеціальному фонду залишити 41% і скасувати спрямування «військового ПДФО» на Мінстратегпром (вище писала, що це збільшить ресурс бюджету для ЗСУ та інших військових на 11,2 млрд грн)" – зазначила очільниця бюджетного комітету ВР.

Як повідомляв Укрінформ, у схваленому Кабміном проєкті Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» фінансове забезпечення сектору безпеки і оборони передбачено збільшити на 495,3 млрд грн.

www.ukrinform.ua