“Сироватка правди”: експерти відповіли, чи стають люди чеснішими, коли п’ють алкоголь

"Сироватка правди": експерти відповіли, чи стають люди чеснішими, коли п'ють алкоголь

Однак під впливом алкоголю люди можуть говорити те, що насправді не мають на увазі / фото ua.depositphotos.com

Латинська приказка “In vino veritas”, що означає “У вині – істина”, є одним з багатьох висловів, які підтримують ідею про те, що алкоголь є своєрідною “сироваткою правди”. Однак чи справді алкоголь робить людей чеснішими, пояснили експерти в інтерв’ю Live Science.

“Алкоголь робить нас більш схильними говорити те, що у нас на думці. У деяких випадках це може бути правдою. У деяких випадках це може бути те, що ви вважаєте правдою у стані алкогольного сп’яніння”, – пояснив керівник відділу епідеміології та біометрії Національного інституту з питань зловживання алкоголем та алкоголізму Аарон Уайт.

Тому, безумовно, існує більша ймовірність того, що хтось скаже те, що думає, після того, як вип’є кілька келихів, однак у стані алкогольного сп’яніння це здається реальним, проте вже наступного ранку людина може взяти свої слова назад. 

Відео дня

Дослідження 2017 року вивчало, як змінювалися особистості учасників після того, як вони споживали достатню кількість алкоголю. Спостерігачі зауважили, що найбільшою зміною в особистостях учасників після вживання спиртних напоїв було те, що вони стали більш екстравертними. Однак дослідження не виявило, чи є алкоголь сироваткою правди, проте цілком логічно, що той, хто почувається більш невимушено в соціальному середовищі, також більш схильний бути відвертим.

Здатність алкоголю може допомогти людям говорити те, що у них на думці, але Вайт вважає, що його вплив на емоції може зробити ці думки більш мінливими.

“Ми зазвичай вважаємо, що вживання алкоголю посилює наші емоції. Ми можемо помітити, що більше посміхаємося і говоримо голосніше під час приємного спілкування, але, можливо, як сказав дослідник [почесний професор Стенфордського університету] Клод Стіл, ми також можемо бути більш схильні плакати в менш приємних ситуаціях”, – написав Майкл Сайєтт, професор психології з Пітсбурзького університету, в електронному листі для Live Science.

Тому такі емоції можуть спонукати людей говорити те, що у них у тверезому розумі, проте вони також можуть ввести людину в нестабільний стан, коли вона скаже щось, що насправді не має на увазі. 

“Оскільки алкоголь може змінювати наші думки і почуття, не дивно, що поведінка також може змінюватися. Алкоголь може призвести до того, що наша поведінка стане більш екстремальною”, – підкреслив Сайєтт.

Тож чи справді вірити у вислів “veritas in vino”? Звісно, після кількох келихів вина люди можуть бути схильнішими розкривати секрети, однак вони можуть сказати те, що насправді не мають на увазі та наступного ранку шкодуватимуть про це. За словами експертів, вплив алкоголю на свідомість занадто складний, аби можна було однозначно визначити його вплив саме на чесність. 

“Алкоголь не є сироваткою правди. Це точно”, – запевнив Вайт. 

Інші дослідження про алкоголь

Раніше вчені виявили, що навіть невелика кількість алкоголю підвищує ризик смертельної хвороби, а саме раку. Дослідники розділили звички учасників дослідження на різні рівні: “зрідка”, “низький ризик”, “середній ризик” і “високий ризик”.

“Не дивно, що люди найвищої категорії (понад 40 грамів алкоголю на день для чоловіків і більше 20 грамів алкоголю на день для жінок) жили найнездоровіше: вони частіше помирали від раку або серцево-судинних захворювань, а також загалом у цій групі був вищий рівень смертності. По відношенню до загальної кількості за спостережуваний період померло більше людей, ніж в інших групах”, – йдеться у дослідженні. 

Також експерти розповіли, коли варто зупинитися вживати алкоголь, аби знизити розвиток деменції. Наукові дослідження стверджують, що є чіткий зв’язок між вживанням алкоголю та підвищеним ризиком зниження когнітивних функцій, хвороби Альцгеймера та інших форм деменції. 

www.unian.ua