Чотири країни запустили проєкт із прокладання підводного електрокабелю в Чорному морі

Чотири країни запустили проєкт із прокладання підводного електрокабелю в Чорному морі

Румунія, Угорщина, Грузія та Азербайджан запустили проєкт з прокладання електричного кабелю по дну Чорного моря, який забезпечить постачання енергії до Європейського Союзу зі Східного Кавказу.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Профільні міністри чотирьох країн оголосили про запуск спільного проєкту на зустрічі в столиці Румунії у вівторок, заявивши, що проєкт допоможе посилити енергетичну безпеку і знизити ціни на електроенергію для споживачів.

Кабель з'єднає Азербайджан, який має значний потенціал для виробництва електроенергії вітроелектростанціями у Каспійському морі, з членами ЄС Румунією та Угорщиною через Грузію.

Міністр енергетики Румунії Себастьян Бурдужа заявив, що проєкт має стратегічне значення для його країни та ЄС вцілому.

Його азербайджанський колега Парвіз Шахбазов заявив, що використання відновлюваних джерел енергії допоможе вирішити проблеми зміни клімату.

До учасників зустрічі приєднався заступник міністра енергетики Болгарії, щоб обговорити долучення цієї країни до проєкту.

Наступна зустріч щодо проєкту відбудеться на засіданні ООН з питань зміни клімату, яка відбудеться в Азербайджані.

Як повідомляв Укрінформ, президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що проєкт з прокладання підводного енергетичного кабелю по дну Чорного моря дасть змогу зміцнити енергобезпеку усього регіону та прискорити відновлення енергетичної інфраструктури України, що була зруйнована внаслідок російської агресії.

www.ukrinform.ua