Перша місія МАГАТЕ на підстанції відбудеться наступного тижня – Держатом

Перша місія МАГАТЕ на підстанції відбудеться наступного тижня - Держатом

Перший візит моніторингової місії Міжнародного агентства з атомної енергії на підстанцію, що важлива для ядерної безпеки, запланований на тиждень 9-15 вересня.

Про це заявив голова Держатомрегулювання Олег Коріков на брифінгу в Медіацентрі Україна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Перший візит моніторингової місії на одну із підстанцій, яка значно пошкоджена внаслідок російських обстрілів, відбудеться вже наступного тижня", – сказав Коріков.

Очільник ДІЯРУ також зазначив, що з початку повномасштабної війни декілька разів фіксувалися російські удари поблизу атомних електростанцій. Крім того, постійно фіксуються прильоти дронів та ракет у зонах спостереження АЕС та на прилеглій території.

"Це не має нічого спільного з ядерною та радіаційною безпекою і має бути припинено якомога скоріше", – прокоментував Коріков.

Російські удари по лініях електропередачі та високовольтних підстанціях також негативно впливають на роботу АЕС. Так, через атаку 26 серпня, основною ціллю якої була система передачі, під дією автоматичного захисту вимикалися 4 енергоблоки.

Водночас Коріков наголосив, що у цьому випадку порушення меж та умов безпечної експлуатації АЕС не було.

Як повідомлялося, МАГАТЕ моніторитиме важливі для ядерної безпеки підстанції в Україні.

www.ukrinform.ua