Кава корисна: науковці виявили несподівану властивість напою

Кава корисна: науковці виявили несподівану властивість напою

Відомо, що кава містить безліч протизапальних сполук / фото УНІАН

Вживання кави може допомогти вам уникнути втрати м’язової маси з віком. Про це свідчить нове дослідження, опубліковане в журналі Frontiers in Nutrition, передає Verywell health. 

Дослідники припускають, що вживання кави може допомогти запобігти саркопенії – захворюванню опорно-рухового апарату, яке знижує силу, м’язову масу та працездатність під час старіння. 

Під час дослідження люди, які пили каву щодня, мали на 11-13% більшу м’язову масу, тоді як кава без кофеїну не мала значного зв’язку. 

Відео дня

“Однак цей зв’язок спостерігався не у всіх учасників дослідження. Зв’язок між споживанням кави та збільшенням м’язової маси “зникав” у людей з індексом маси тіла (ІМТ) понад 30″, – наголошує доктор медичних наук, геріатр з Клівлендської клініки, який не був пов’язаний з дослідженням Люк Кім.

Зазначається, що для дослідження науковці використовували дані про стан здоров’я понад 8 300 дорослих американців, зібрані в період з 2011 по 2018 рік. Середній вік учасників становив приблизно 40 років, більша частина з них були жінками.

Автори дослідження оцінили м’язову масу учасників, скануючи щільність кісткової тканини, а також оцінили споживання кави учасниками на основі анкети для самозвіту. Ці опитування проводили два рази впродовж дослідження. 

Чому кава може захистити м’язову масу?

Водночас дослідники так і не пояснили, яким чином споживання кави може бути пов’язане зі збільшенням м’язової тканини. Однак протизапальні властивості кофеїну можуть бути частиною цього. 

“Кава містить безліч протизапальних сполук, а відомо, що запалення пов’язане зі зменшенням м’язової маси”, – зауважила доктор філософії, магістр медицини, лікар-дієтолог Дана Ханнес в інтерв’ю Verywell.

Своєю чергою спортивний дієтолог і фізіолог Хейді Скольник вважає, що кава може допомогти підтримувати аутофагію – процес, який допомагає “переробляти” старіючі клітини. 

Ханнес каже, що люди, ймовірно, повинні пити каву роками, аби побачити реальну користь для здоров’я. 

“З віком важливо підтримувати м’язову масу, тому що м’язи дозволяють нам зберігати рівновагу, залишатися рухливими і активними, [і] вони допомагають нам перетравлювати і засвоювати їжу”, – додає дієтолог.

Інші цікавинки про каву

Раніше гастроентеролог відповіла, чи можна пити каву натщесерце. За її словами, це може викликати деякий дискомфорт.

“Усе, що ви їсте, викликає вироблення шлункової кислоти, але кава виробляє її більше. Тому, якщо ви відчуваєте здуття живота або відчуваєте біль і нудоту після вживання кави натщесерце, у вас є деякі проблеми з цим”, – зазначила лікар. 

Також стало відомо, чи шкідлива кава без кофеїну. За словами лікарів, після того як кавові зерна очистять від кофеїну, в них можуть залишитися сліди хімічних речовин, але після обсмажування зерен хімікати майже повністю випаровуються.

www.unian.ua