“Може стати небезпечним”: експерт закликав водіїв не чистити лобове скло методом із соцмереж

"Може стати небезпечним": експерт закликав водіїв не чистити лобове скло методом із соцмереж

Зокрема йдеться про поради використовувати картоплю для очищення скла / фото ua.depositphotos.com

Коли потрібно помити лобове скло автомобіля, то люди використовують багато методів, аби воно мало чистий вигляд. З наближенням зимового періоду проблема з льодом, конденсатом та листям, які заважають водіям бачити дорогу, стає актуальнішою. Водночас експерт застеріг автомобілістів триматися якомога далі від порад з соцмереж, які начебто можуть допомогти очистити скло швидко та легко, пише Express. 

Нещодавно у соцмережі TikTok популярним стало відео, де використали картоплю для очищення лобового скла автівки, допомагаючи запобігти туману, конденсату та покращити водонепроникність. 

На перший погляд, це може здатися швидким рішенням, проте є кілька ризиків, про які автовласники мають знати. Зокрема автомобільний експерт Роберт Вебстер пояснив, чому це погана ідея. 

Відео дня

“Картопля містить крохмаль, який може залишати на склі тимчасову форму захисту, що відштовхує воду. Це робить її швидким рішенням для короткочасної водонепроникності та допоможе дощовій воді скочуватися з лобового скла без залишків. Крохмаль також потенційно може зменшити туман, оскільки створений захисний шар запобігає осіданню вологи на поверхні. Однак на цьому переваги крохмалю закінчуються”, – зауважив експерт. 

За його словами, крохмаль залишає після себе липку речовину, яка з часом накопичується, особливо коли на поверхню впливають прямі сонячні промені, бруд та інші забруднювачі. 

“Це може призвести до того, що вітрове скло буде мати брудний вигляд, що може безпосередньо вплинути на видимість і зробити водіння небезпечним у нічний час, коли світло фар зустрічних автомобілів може стати небезпечним. У мокрих і туманних умовах ризик є ще більш небезпечним”, – пояснив експерт.

Вебстер зазначив, що позитивний ефект від картоплі є нетривалим. Як тільки крохмальний шар стирається, цілком можливо, що проблеми з туманом та конденсатом повернуться. Крім того, якщо лобове скло не було належним чином очищене, то ці проблеми можуть стати ще серйознішими. 

“Кращим рішенням буде використання спеціальних засобів, призначених для обробки вітрового скла, які були протестовані за погодних умов і визнані безпечними для регулярного використання. До них відносяться спреї проти запотівання та засоби для чищення з гідрофобним покриттям, оскільки вони безпечні для скла і забезпечують довготривалий захист без ризику залишення слідів або подряпин”, – рекомендує експерт. 

Інші поради автомобільних експертів

Раніше експерти пояснили, чому водіям варто купувати сірий автомобіль та яких кольорів краще уникати. Відомо, що у Великій Британії в 2023 році було зареєстровано 509 тисяч сірих автомобілів, що становить 26,8% від усіх автомобілів, які виїхали на дороги минулого року. Наступним за популярністю кольором можуть стати чорні автомобілі. 

Своєю чергою експерт назвав дві помилки, які допускають водії під час купівлі вживаних авто. Зокрема механік Джон Кадоган закликав власників оновлювати свої дані одразу після купівлі автомобіля.

www.unian.ua