Росія використовує ЗАЕС як склад БК, незважаючи на візит МАГАТЕ

РФ продовжує використовувати територію ЗАЕС для розміщення військових та складування боєприпасів, незважаючи на нещодавній візит МАГАТЕ.

ЗАЕС
Росія використовує ЗАЕС як склад БК, незважаючи на візит МАГАТЕ

Російська Федерація продовжує використовувати територію Запорізької АЕС для розміщення військових та складування боєприпасів, незважаючи на нещодавній візит МАГАТЕ, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” із посиланням на Центр національного спротиву.

За даними українського підпілля, на території ЗАЕС перебувають до 1 300 військовослужбовців розгвардії, включаючи підрозділи ОМОН “Ахмат-1” та СОБР “Агат”. Деякі військові маскуються під охорону АЕС. У підвалах станції зберігають боєприпаси, призначені для російських військ на АЕС та суміжних позиціях.

Окупанти також замінували територію довкола станції, створюючи захисні лінії. Незважаючи на візит місії МАГАТЕ, Росія заздалегідь спланувала маршрут, приховавши військову активність. МАГАТЕ не отримала доступу до важливих частин станції, а організація не винесла жодних рішень щодо присутності “Росатому” на ЗАЕС. МАГАТЕ не рекомендує перезапускати реактори ЗАЕС, поки триває війна.

Постраждала від пожежі градирня ЗАЕС має бути знесена.