Чому кіт нявкає по ночах: спеціалістка назвала поширені причини

Чому кіт нявкає по ночах: спеціалістка назвала поширені причини

Ветеринар пояснив, що означає нявкання кота по ночах / фото ua.depositphotos.com

Наші котячі друзі часто тримаються осторонь, але вони точно знають, як привернути нашу увагу. І інколи коти вирішують, що їм потрібна ця увага просто посеред ночі.

Коти, які нявкають вночі, прагнуть розбудити вас для чогось конкретного. Це може бути, наприклад, коли кіт голодний, або коли він нудьгує і хоче погратися. Це також може бути ознакою стресу або страху через зміну навколишнього середовища, а може свідчити і про щось більш серйозне. Видання Daily Paws розпитало спеціалістку, чому ж коти нявкають по ночах.

Чому коти нявкають вночі? 

Коти мають специфічний спосіб спілкування, і якщо ви будете уважно спостерігати за ними (і слухати їх), то дізнаєтесь багато про їхній настрій, емоції та бажання.

Відео дня

Наприклад, мічення часто свідчить про те, що кіт відчуває стрес або загрозу, особливо з боку інших котів або зміни в навколишньому середовищі. Обертання хвоста навколо вашої ноги означає, що котик ласкавий і довірливий (різні виляння хвостом можуть багато про що розповісти). 

Так чому ж ваш кіт нявкає вночі, пояснила Леслі Сінн – фахівець з поведінки тварин, власниця компанії Behavior Solutions і член Консультативної ради Daily Paws. Вона каже, що ви потрібні вашим улюбленцям.

“Коти нявкають з різних причин, але в основному вони шукають уваги, хочуть їсти або погратися із господарями. Вони також нявкають, коли їм погано, вони розгублені або коли їх щось турбує”, – розповіла вона. 

Пригадайте, як деякі люди починають нервово щось казати, коли вони чимось засмучені. Кошенята теж так роблять, і вони дуже сподіваються, що ви це зрозумієте.

До поширених котячих стресів належать переїзд, хвороба та зміни в поведінці з віком.

“Якщо така поведінка є незвичною для вашого кота, особливо старшого віку, відведіть його до ветеринара, щоб виключити будь-які основні медичні проблеми, особливо хворобливі стани, захворювання щитовидної залози, а у старих котів – зниження когнітивних функцій”, – каже Сінн.

Поповнення сім’ї кошеням, собакою або дитиною також може збити з пантелику вашого улюбленця. У такому випадку він може нявкати вночі, видавати інші котячі звуки, намагаючись зрозуміти, що відбувається.

До того ж, якщо ваш кіт не був стерилізований або кастрований, він буде нявкати, бо шукає собі пару та/або відлякує конкурентів. Якщо ви підозрюєте, що це так, домовтеся про консультацію з ветеринаром, щоб обговорити подальші кроки, рекомендує Сінн.

Як запобігти нявканню кота вночі

Важливо визначити конкретну причину, чому ваш кіт нявкає ночами. Однак існує тонка грань між коригуванням поведінки за допомогою позитивного підкріплення і погіршенням ситуації.

“Наприклад, якщо причиною є пошук уваги, то реагування на нявкання кота лише збільшить ймовірність того, що кіт буде турбувати вас вночі”, – пояснює Леслі Сінн.

Справа не в тому, що коти маніпулятори, але вони реагують на наші сигнали. Якщо ми будемо залишати своє тепле, затишне ліжко щоразу, коли почуємо нявкання кота вночі, він вважатиме себе нашим доброзичливим володарем.

Тож наступного разу, коли ваш кіт не припинятиме нявкати вночі, спробуйте зрозуміти його “сигнали”:

Кіт голодний. Чи біжить котик до миски з їжею або ласощами, щойно побачивши вас? Використовуйте годівницю з таймером для опівнічного перекусу, якщо кіт турбує вас, бо хоче їсти. Або ж спробуйте інтерактивні миски з їжею, які відволікуть його увагу на всю ніч.

Відчуття грайливості. Коли ви вмикаєте світло, кіт починає нявкати або перекидатися? Це час для гри! Леслі Сінн рекомендує влаштувати 15-хвилинну ігрову сесію за годину до сну.  

Кіт хоче компанії. Якщо ваш пухнастик просто дивиться на вас або хоче примоститися на колінах, можливо, він нудьгує і йому потрібна компанія. 

При цьому не рекомендується заводити ще одну домашню тварину, аби відучити кота нявкати по ночах. Хоча, якщо це молодий, активний кіт, і власник просто не може задовольнити його потреби у фізичних вправах та спілкуванні, товариш по іграх може бути хорошис варіантом.

Що означає, коли ваш кіт нявкає уві сні? 

Ви, напевно, багато разів натрапляли на цю милість, коли пухнастики нявкають під час свого котячого сну. Леслі Сінн каже, що, ймовірно, немає причин для занепокоєння.

“Особисто я не бачила такого з моїми котами. Але я б припустила, що вони просто сплять і муркочуть, як ми всі іноді робимо!”, – заспокоїла вона.

www.unian.ua