Як позбутися гризунів у своєму саду: досвідчений експерт назвала три легкі способи

Як позбутися гризунів у своєму саду: досвідчений експерт назвала три легкі способи

Для цього не обов’язково використовувати хімічні засоби або отруту / фото ua.depositphotos.com

Щури, які бігають по саду, – видовище, від якого можна стати недобре навіть найсміливішим людям. Якщо ви побачили гризунів, це означає, що варто вжити відповідних заходів, аби вони не знищили прекрасне цвітіння в саду, пише Mirror. 

“Щури зазвичай зариваються в землю, щоб зробити невеликі печери, де вони зберігають свою їжу. Це може швидко знищити сад, оскільки вони викопують рослини і руйнують їхні кореневі системи. І що ще гірше, щурячий послід і сеча можуть забруднювати ґрунт і потенційно поширювати хвороби”, – наголошують у матеріалі.

Більшість людей спробують одразу використати хімічний розчин або отруту, аби побороти шкідників. Попри те, що ці засоби є ефективними, вони можуть завдати шкоди іншій дикій природі, в тому числі рослинам, які ви хочете врятувати. 

Відео дня

Тому експерт з екологічного садівництва Еллен Крістін зібрала кілька простих способів, які допоможуть вигнати шкідників з вашого саду. 

М’ята

Відомо, що щури мають другий за чутливістю ніс у тваринному світі, поступаючись лише слонам. Собаки, як правило, також відомі своїм гострим нюхом, однак вони мають лише 811 нюхових рецепторів, тоді як щури майже 2 тисячі. За словами Еллен, у такому випадку вам може стати в пригоді м’ята, адже гризунам не подобається, як вона пахне. 

“М’ята є природним відлякувачем гризунів. Їм не подобається, як вона пахне, і вони уникатимуть її. Обов’язково посадіть м’яту по периметру саду або в місцях, які найбільше приваблюють гризунів”, – рекомендує експерт.

Еллен додала, що чорнобривці, лаванда, цибуля, розмарин та садові нарциси також ефективно відлякують гризунів. 

Мило

Мило є одним з найбільш незвичних рішень у списку Еллен. За її словами, його потрібно розкидати по всьому саду. 

“Це старий трюк ще з часів, коли мої батьки займалися садівництвом. Ви можете нарізати ірландське весняне мило і розкидати його по саду. Гризунам не подобається його запах. З часом вам доведеться його замінити, залежно від кількості дощів”, – пояснила експерт. 

Вона обрала саме це мило, адже воно має цитрусовий, деревний та квітковий аромат, який є достатньо сильним, аби відлякувати гризунів. 

“Неможливо мати повністю захищений від щурів сад, але з цими порадами ви зможете відлякати їх від відвідування”, – наголосила Еллен.

Мульчування приваблює щурів

Багато садівників використовують метод мульчування, який допомагає удобрювати рослини, знищувати сусідні бур’яни та зберігати рослини в теплі під час холодних місяців. Для цього вони укладають товстий шар природного матеріалу поверх ґрунту, який оточує рослину. 

“Я знаю, що мульча корисна для боротьби з бур’янами і допомагає утримувати вологу в ґрунті. На жаль, вона також заохочує гризунів приходити в гості і влаштовувати свої домівки у вашому саду. Спробуйте замість неї використовувати каміння, яке не буде таким привабливим. Це один з найпростіших способів утримати гризунів якомога далі від саду”, – радить Еллен.

Інші поради щодо садівництва

Раніше УНІАН розповів, коли сіяти петрушку на зиму. Зазвичай сіяти радять якомога пізніше й орієнтуватися не на календар, а на погоду, йдеться про період приблизно із середини жовтня до середини листопада.

Також стало відомо, як зрозуміти, що гарбуз вже дозрів. Аби безпомилково розпізнати готові плоди, перевірте чотири ознаки, а саме потрібно перевірити шкірку, листя та плодоніжку, звук та щільність. 

www.unian.ua