Глава Мінфіну назвав потенційний обсяг публічних інвестицій у бюджеті-2025

Глава Мінфіну назвав потенційний обсяг публічних інвестицій у бюджеті-2025

Загальний ресурс Державного бюджету України на фінансування публічних інвестиційних проєктів у 2025 році становить 256,1 млрд грн.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, передає кореспондент Укрінформу.

Урядовець нагадав, що застосування механізму публічного інвестування у пріоритетні проєкти є однією з новацій проєкту бюджету-2025.

«Враховуючи обмеженість ресурсів для фінансування капітальних інвестицій (через потреби військового характеру та пріоритетність соціальних видатків), в загальному фонді бюджету є лише 25 млрд грн, які можна спрямувати на інвестиційні цілі. Але в цілому, з урахуванням коштів, які надають міжнародні партнери, з урахуванням надання гарантій, потенційний ресурс становить 256,1 млрд грн. Це і кредити, і гранти, й інші можливості», – деталізував Марченко.

За словами міністра, завдання уряду – сформувати єдиний пакет пріоритетних проєктів, які можна профінансувати за рахунок різних джерел.

«Йдеться, зокрема, про скринінг кожного із проєктів та проєктних пропозицій, щоб обґрунтувати їхню необхідність і презентувати їх як членам уряду, так і нашим міжнародним партнерам. Щоб вони могли дофінансувати саме ті проєкти, які є пріоритетними для України», – зауважив глава Мінфіну.

Як повідомлялося, уряд продовжує втілювати реформу управління публічними інвестиціями. Стратегічна інвестиційна рада схвалила Єдиний проєктний портфель здійснення публічних інвестицій, яким визначено пріоритетні галузі для фінансування з боку держави та міжнародних партнерів. Він складається із 750 проєктів вартістю 2,36 трлн грн. 

Проєктом бюджету на 2025 рік передбачене фінансування публічних інвестпроєктів на 256,1 млрд грн, 186,9 млрд грн з яких – надходження від міжнародних фінансових організацій та донорів (кредити, гранти, державні гарантії).

Фото: Сергій Марченко, Фейсбук

www.ukrinform.ua