На Кіровоградщині в оренду для рибогосподарських потреб передали лише третину об’єктів

На Кіровоградщині в оренду для рибогосподарських потреб передали лише третину об'єктів

Ексклюзив У Кіровоградській області із наявних 3140 водних об’єктів в оренду для рибогосподарських потреб передали тільки третину.

Про це у коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова.

«Із наявних у Кіровоградській області 3140 водних об’єктів в оренду передано тільки третину. Ще 2/3 водних об’єктів можуть бути передані в оренду для рибогосподарських потреб, що дозволить забезпечити населення необхідною рибною продукцією та вирішити питання продовольчої безпеки та можливість отримати додаткові надходження до місцевих бюджетів», – поінформувала Валерія Фурманова.

Очільниця департаменту зазначила, що запровадження електронних аукціонів на право промислового вилову риб дозволило суттєво збільшити надходження до місцевих бюджетів, зокрема надходження до обласного бюджету у 2023 році склали більше 19,3 млн грн.

З метою забезпечення сталого промислового рибальства та раціонального використання потенціалу водних об’єктів області, а також для підвищення ефективності природокористування та рибного господарства, затверджена Програма розвитку рибного господарства у Кіровоградській області на 2024-2027 роки, яка передбачає фінансування заходів із зариблення водойм.

Загальний обсяг коштів, необхідних для реалізації програми – 38,2 млн грн, у тому числі: кошти обласного бюджету – 10,9 млн грн, кошти місцевого бюджету – 16,9 млн грн, кошти небюджетних джерел – 10,3 млн грн.

Важливим чинником успішного розвитку рибництва в області є проведення повномасштабного зариблення внутрішніх природних водойм рослиноїдними та аборигенними видами риб. На даний час розглядається можливість фінансування з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища біологічної меліорації водних об'єктів Кіровоградської області (Кременчуцьке та Кам'янське водосховищ) шляхом проведення їх зариблення.

Метою є зарибнення водойм видами риб, які є природними біомеліораторами, здатними очищувати водойми від зайвого фітопланктону та надлишку рослинності, зменшуючи цвітіння води і заростання акваторій. Планується у жовтні-листопаді поточного року провести вселення до Кременчуцького та Кам'янського водосховищ близько 6 тонн малька коропа та товстолоба (дворічки).

Як повідомляв Укрінформ, з початку року сума сплачених податків за використання водних біоресурсів сягнула 54 млн грн завдяки проведенню аукціонів у Prozorro.Продажі.

www.ukrinform.ua