“Можуть жити до 20 років”: експерт поділилася секретом довгого цвітіння орхідей

"Можуть жити до 20 років": експерт поділилася секретом довгого цвітіння орхідей

Завдяки такому методу коріння орхідеї стане міцнішим / фото УНІАН

Орхідеї відомі тим, що їхній цикл цвітіння триває один раз на рік, однак при правильному догляді вони можуть зберігати свої квіти впродовж декількох місяців поспіль, пише Mirror.

Для того, аби орхідею продовжувала цвісти, дуже важливо ретельно контролювати вплив світла, води та температури. Але є природні способи прискорити цвітіння за допомогою звичайних предметів побуду. 

Експерт із садівництва та догляду за рослинами Тіффані розповіла про свій “простий” рецепт добрива, яке можна зробити самотужки, аби зміцнити коріння орхідеї та сприяти її частішому цвітінню. 

Відео дня

“Регулярне внесення добрив, а також утримання при теплішій температурі і яскравому непрямому світлі забезпечить цій чудовій екзотичній рослині щастя на довгі роки. Серйозно, орхідеї можуть жити до 20 років!”, – зауважила вона для Express.

Як приготувати власне добриво для орхідей в домашніх умовах

За словами експерта, багато кухонних залишків, які здебільшого викидають, можна переробити на ефективне добриво для орхідеї за допомогою високого вмісту азоту, фосфору та калію – це поживні речовини, які необхідні для здоров’я рослин. 

“Молоко, яєчну шкаралупу, чайні пакетики, рисову воду і патоку можна розвести у воді, щоб отримати необхідні поживні речовини. У цьому рецепті домашнього добрива для орхідей ми використовували патоку. Меляса містить багато калію та мікроелементів, які допомагають зміцнити кореневу систему орхідеї”, – наголосила Тіффані.

Мелясу також називають чорною патокою. Це густий темний сироп, який є основним інгредієнтом у випічці та приготуванні тортів, проте він містить й калій, кальцій, залізо та магній. 

Попри те, що багато кухонних відходів можуть бути корисними для догляду за рослинами, дуже важливо уникати використання кавової гущі для кімнатних рослин. Порівняно із зовнішнім середовищем, де кава може розкладатися природним чином, у приміщенні вона не розкладається з такою легкістю, тому може забити ґрунт.

“Кавовій гущі потрібні інші органічні матеріали (і черв’яки!), щоб розкластися і вивільнити поживні речовини в ґрунт. Оскільки горщики для орхідей – це здебільшого мульча, яка не сприяє розкладанню, кавова гуща буде неефективною”, – пояснила Тіффані.

Для власного добрива вам знадобиться лише пів чайної ложки патоки, порожній пульверизатор та вода. Засипте патоку в пульверизатор, залийте її водою та добре збовтайте, аби все змішалося. Після ретельного поливу орхідеї обприскайте цією сумішшю коріння та листя, аби злегка покрити рослину. 

Експерт радить виконувати такі дії кожного тижня тричі на місяць, проте не забувати пропускати один тиждень, аби запобігти надмірному заплідненню. 

“Удобрюйте лише три з чотирьох тижнів кожного місяця. Останній сеанс слід використовувати для промивання коренів орхідеї свіжою водою, щоб видалити будь-які потенційні накопичення”, – підкреслила Тіффані. 

Інші рекомендації по догляду за рослинами

Раніше експерти розповіли, як зберегти кімнатні рослини живими впродовж цілого року. Відомо, що найпоширенішою помилкою у догляді за рослинами є надмірний полив, цього експерти радять уникати, якщо ви хочете зберегти рослину в гарному стані. 

Своєю чергою садівники розповіли про кілька хитрощів, які допоможуть оживити зів’ялі квіти на підвіконні. За їхніми словами, для цього можна використати дріжджі та цукор.

www.unian.ua