Через атаки РФ із початку війни Україна втратила близько 30 ГВт потужностей – DiXi Group

Через атаки РФ із початку війни Україна втратила близько 30 ГВт потужностей - DiXi Group

Інфографіка Із 2022 року росіяни здійснили 25 масованих атак ракетами й дронами на енергосистему; втрати генерації від ударів та окупації становлять близько 30 ГВт.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє аналітичний центр DiXi Group.

"У 2022 році було зафіксовано 11 масованих ударів, у 2023-му – 5, у 2024-му – 9. Загалом агресор випустив понад 1400 ракет різних типів та 500 ударних БПЛА", – йдеться у повідомленні.

Серед ракет росіяни найчастіше застосовували крилаті (близько 1200 одиниць), але три чверті з них збила українська ППО. Українські Сили оборони також знищили близько половини керованих авіаційних ракет, тоді як зенітні та балістичні ракети зазвичай досягали своїх цілей.

Через атаки РФ із початку війни Україна втратила близько 30 ГВт потужностей - DiXi Group

Безпілотники росіяни почали застосовувати у жовтні 2022 року, а пікові показники зафіксовані в серпні 2024 року, коли однією хвилею було випущено 109 БПЛА (з яких 99 знищено).

Із застосованих росіянами дронів 98% – це ударні БПЛА іранської розробки типу “Shahed”. Загалом, українська ППО знищила близько 90% застосованих дронів.

"Внаслідок окупації та атак протягом 2022 – 2023 років енергосистема України втратила близько 21 ГВт потужностей. У 2024 році втрати від ракетно-дронової кампанії оцінюються в понад 9 ГВт теплової та гідрогенерації. Окрім генерації, РФ також регулярно завдає ударів по критичним вузлам електромереж, з метою дестабілізувати енергосистему та обмежити можливості передавати електроенергію всередині країни, а також ускладнювати її імпорт", – повідомила старша експертка у сфері відкритих даних DiXi Group Оксана Зуєва.

Так, найбільше від російських атак постраждала енергоінфраструктура у таких областях, як Дніпропетровська, Львівська, Вінницька, Запорізька, Івано-Франківська, Київська та Харківська. У цих регіонах 10 і більше з 25 атак спричинили пошкодження енергетичних об’єктів.

Як повідомлялося, із 22 березня 2024 року поновилися масовані російські атаки на енергетичні об'єкти. Зокрема, руйнувань зазнали Бурштинська, Ладижинська, Зміївська, Трипільська ТЕС, а також гідроелектростанції.

Фото: Getty Іmages

www.ukrinform.ua