Стало відомо, як насправді живуть військові Китаю, що служать на підводних човнах

Стало відомо, як насправді живуть військові Китаю, що служать на підводних човнах

Стало відомо, як насправді живуть військові Китаю, що служать на підводних човнах / фото ua.depositphotos.com

Військові Китаю мають іронічну назву для служби на борту підводних човнів: “Палац Дракона”. Але в умовах служби на підводних човнах КНР немає нічого фантастичного чи навіть здорового.

Про це пише Business Insider. Видання пояснюється, що назва “Палац Дракона” пішла з китайської міфології. Відповідно до неї Ао Гуан є королем усіх морських драконів, який править ними зі свого підводного кришталевого палацу. Але життя на борту підводних човнів Народно-визвольної армії Китаю далеке від палацового, йдеться у звіті CMSI.

У документі представлений рідкісний погляд на те, як функціонують китайські підводні човни, що зазвичай є розмитим через секретність китайської армії і широко розповсюджену цензуру. З’ясувалося, що екіпажі страждають від надмірного шуму, поганого освітлення і поганої якості повітря. Водночас консерви, які часто подають на стіл, настільки неїстівні, що у деяких моряків розвиваються харчові розлади.

Відео дня

Робота на борту підводних човнів НВАК може коштувати здоров’я персоналу. Різні дослідження за останні два десятиліття виявили численні захворювання, в тому числі виразки в роті і біль у спині.

“У 2018 році дослідники з кількох інститутів НВАК і лікарень, які проводили опитування на базі підводних човнів, виявили, що підводники схильні до болю в попереку через обмежений робочий простір, довгі години у фіксованому або викривленому положенні і постійну вібрацію, якій вони піддаються. Результати показали 33,81% випадків болю в нижній частині спини серед офіцерів та рядового складу”, – йдеться у звіті. 

До того ж, екіпажі страждають і психологічно – причина в постійному шумі та поганому повітрі. Члени екіпажу, які працюють і живуть в умовах поганого мікроклімату підводного човна, схильні до нудьги, втоми, млявості і дискомфорту, що впливає на їхній психологічний стан, когнітивні здібності і емоційне благополуччя.

“Ці проблеми ще більше посилюються шкідливими газами, магнітними полями, шумом, вібраціями та багатьма іншими перешкодами для спокійного сну і комфорту”, – наголошує CMSI.

Відомо, що рівень шуму на борту китайських кораблів сягає від 90 до 130 децибел. І цей показник навіть вищий за поріг у 85 – 100 децибел, встановлений китайськими військовими. Водночас через погане освітлення у членів екіпажу спостерігаються проблеми з зором. 

При цьому через погану підготовку медперсоналу та неналежне обладнання у тривалих плаваннях медична допомога залишає бажати кращого. Але нещодавно на підводних човнах Китаю звернулися до використання китайської медицини. І погана ситуація з меддопомогою може бути однією з причин.

Є проблеми і з харчуванням.

“Моряки більшості флотів скаржаться на харчування. Навіть на підводних човнах ВМС США, які, як вважається, харчуються краще, ніж на інших кораблях, є свої нарікання на їжу низької якості. На китайських підводних човнах, чисельність екіпажів яких варіюється від 60 осіб на дизельному ударному катері до 120 осіб на підводному човні з балістичними ракетами, і забезпечення апетитною їжею протягом місяців є складним завданням”, – пише BI.

Проблема в тому, що на підводних човнах заборонено готувати їжу на відкритому вогні. Через це консерви, схоже, були основним продуктом харчування військових протягом багатьох років під час далеких плавань. Але через поганий смак цих консервів чимала кількість моряків отримала анорексію.

На борту з’явилося більше свіжої і замороженої їжі. Але коли свіжа їжа закінчується або вмикається режим економії електроенергії, екіпажі підводних човнів починають харчуватися стандартними польовими пайками.

Зрештою, питання полягає в тому, чи підривають ці проблеми ефективність 61 китайського підводного човна. Хоча більшість з них є звичайними, а не ядерними, вони можуть стати одним з найефективніших видів зброї Пекіна в разі вторгнення Китаю на Тайвань.

“На борту підводних човнів НВАК присутні багато ознак професійної культури підводних сил, особливо це стосується секретності, безпеки і професіоналізму. Незалежно від того, чи йдеться про процедури технічного обслуговування обладнання, чи про безпеку ядерних реакторів, ці сили демонструють високий рівень професіоналізму і прагнення підтримувати найвищі стандарти на всьому флоті”, – наголошується у звіті CMSI.

Китайський флот: ви могли це пропустити

Новітній китайський атомний ударний підводний човен затонув. Це стало серйозною невдачею для однієї з пріоритетних програм озброєнь Китаю.  Примітно, що сталося це кілька місяців тому, і китайська влада досі ретельно намагається приховати інцидент. Не виключено, що китайський персонал загинув або був поранений, коли підводний човен затонув.

У США не знають, чи перевозив китайський підводний човен ядерне паливо під час затоплення. Водночас експерти поза межами американського уряду вважають, що це цілком ймовірно, хоча не було виявлено жодних ознак того, що китайські офіційні особи брали проби води або навколишнього середовища на сліди радіації.

www.unian.ua