Україна не продовжуватиме угоду про транзит газу з РФ – Шмигаль

Україна не продовжуватиме угоду про транзит газу з РФ - Шмигаль

Україна не буде продовжувати угоду про транзит газу з Росією.

Про це заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час спільної з Прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо пресконференції, передає Укрінформ із посиланням на Телеграм-канал глави українського уряду.

"Україна не буде продовжувати транзитну угоду з Росією після завершення строку її дії", – наголосив Шмигаль.

Він назвав стратегічною метою України "накласти санкції на російську газову молекулу, позбавити Кремль прибутків від продажу вуглеводнів, за які агресор фінансує війну".

"Ми закликаємо усі країни Європи до повної відмови від нафти та газу з РФ. Розуміємо гостру залежність деяких держав, зокрема Словаччини, від цього ресурсу. Але розраховуємо на поступову диверсифікацію поставок", – заявив глава українського уряду.

Водночас, додав він, Україна готова і надалі виконувати свої зобов’язання відповідно до Угоди про асоціацію з Євросоюзом та Договору до Енергетичної хартії.

Як повідомляв Укрінформ, чинний контракт на транзит російського газу через Україну діє до кінця 2024 року.

НАК «Нафтогаз України» не продовжуватиме угоду про транзит російського газу, триває пошук альтернативних рішень для підтримки роботи української газотранспортної системи.

Під час зустрічі 7 жовтня прем'єр-міністри України та Словаччини Денис Шмигаль та Роберт Фіцо обговорювали співпрацю у сфері енергетичної безпеки та інфраструктурні проєкти.

Фото: КМУ

www.ukrinform.ua