Чому коти так люблять лежати на клавіатурі: пояснення від фахівця

Чому коти так люблять лежати на клавіатурі: пояснення від фахівця

Коти обожнюють відпочивати на робочому столі / фото ua.depositphotos.com

Власники котів часто мають у галереї низку знімків, на яких пухнасті улюбленці розляглися просто на клавіатурі, “поставивши на паузу” їхню роботу.

Daily Paws запитали про причини такої поведінки у сертифікованої консультантки з питань поведінки тварин Емі Шоджай. За її словами, у шаленої любові котів до клавіатур є декілька ймовірних пояснень.

Затишне місце для відпочинку

Шоджай каже, що котів часто приваблює тепло електроніки, тому вони можуть влягтися на ноутбук, щоб комфортно поспати:

Відео дня

“І якщо ви тримаєте ноутбук на колінах, ваша кішка може повірити (справедливо!), що коліна належать їй!”.

Бажання привернути увагу

Згідно з низкою досліджень, коти люблять своїх господарів, тому така поведінка може свідчити про бажання знаходитися поряд та отримувати ласку.

Водночас спеціалістка попереджає, що тварини розумні й можуть маніпулювати людьми: “Наприклад, якщо ви наповнюєте миску їжею або кидаєте іграшку, щоб спонукати кота покинути ваш комп’ютер, він навчиться використовувати таку поведінку в майбутньому”.

Мисливські інстинкти

За словами Шоджай, поведінка сконцентрованої на роботі людини та стукіт клавіатури можуть нагадувати котам звуки та зображення рухомої здобич. Водночас деякі тварини можуть розглядати це як гру.

Крім того, коти люблять рутину, тому можуть приходити до вас щоразу, коли ви сідаєте працювати чи навчатися за комп’ютером.

Як відучити кота від клавіатури?

Якщо ви хвилюєтеся за безпеку пухнастика та не хочете, щоб його шерсть застрягала у клавіатурі, то можете скористатися простими порадами Шоджай. За її словами, цю проблему можна вирішити за допомогою позитивних сигналів та прийомів підкріплення.

  1. Достатньо пограйтеся з кішкою, перш ніж сісти за комп’ютер.
  2. Створіть для тваринки цікаве середовище, яке відволікатиме її у ваш робочий час. “Може допомогти коробка, наповнена листям, або годівниця за вікном. Зробіть це перед роботою, інакше кіт може подумати, що його винагороджують за відпочинок на клавіатурі”, – радить жінка.
  3. Встановіть поряд з робочим столом місце для відпочинку, яке буде для пухнастика більш привабливим, ніж клавіатура. Наприклад, коробка з пухнастою ковдрою, котяче дерево або полиця з підігрівом.

Інші цікаві факти про котів

Раніше фахівець із поведінки котів Мікель Дельгадо пояснив, чому ці тварини видають дивні звуки, які називають скрекотінням.

А сертифікований ветеринарний біхевіорист Карен Суеда розповіла про причини, з яких коти не люблять зачинені двері.

www.unian.ua