Казахстанська фондова біржа припинила співпрацю з Московською біржею

Казахстанська фондова біржа припинила співпрацю з Московською біржею

Московська біржа (MOEX), яка потрапила під американські санкції, у п’ятницю вийшла зі складу акціонерів Казахстанської фондової біржі (KASE).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Forbes Kazakhstan.

«Казахстанська фондова біржа повідомляє про припинення відносин із МОЕХ, які ґрунтувалися на угоді про стратегічне співробітництво, підписаній біржами 10 жовтня 2018 року, і пов’язаних з нею угодах», – заявили в KASE.

Зазначається, що раніше частка МОЕХ в акціонерному капіталі Казахстанської фондової біржі становила 13,1%.

Після того, як 11 жовтня Московська біржа зникла із реєстру тримачів акцій KASE, у переліку акціонерів з’явилися два нових учасники: ООО «ТЕТІС Кепітал» (8,5%) та ООО «Баланс Ессет Менеджмент (4,6%). Як пише видання, Московська біржа самостійно обирала компанії, яким передала свій пакет акцій.

Також стало відомо, що із 30 вересня зі складу ради директорів KASE вийшов представник МОЕХ Володимир Крекотень.

Раніше у липні KASE почала перемовини про викуп акцій Московської біржі, приблизно через місяць після того, як Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) ввело блокуючі санкції проти МОЕХ. Ліцензія OFAC на здійснення транзакцій з Московською біржею, а також з її дочірніми організаціями – «Національним розрахунковим депозитарієм» та Національним кліринговим центром – спливає у суботу, 12 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, 12 червня уряд Сполучених Штатів Америки оголосив про введення санкцій проти понад 300 фізичних та юридичних осіб у Росії та третіх країнах, які забезпечують підтримку її воєнної машини.

Серед великих компаній та організацій, які фігурують у новому списку санкцій, зазначені, зокрема, Московська біржа (MOEX), Національний кліринговий центр (НКЦ), АТ «Національний розрахунковий депозитарій», страхова компанія «Согаз», АТ «Російська національна перестрахувальна компанія» (РНПК) тощо.

www.ukrinform.ua