Будуть цвісти десятиллітями: експерти розповіли, як правильно доглядати за фіалками

Будуть цвісти десятиллітями: експерти розповіли, як правильно доглядати за фіалками

Експерти розповіли при якому світлі та температурі потрібно вирощувати рослину / фото ua.depositphotos.com

Африканські фіалки є витривалими, красивими рослинами, які додадуть яскравості до вашої колекції кімнатних рослин. Попри те, що вони віддають перевагу теплому клімату, вони можуть гарно цвісти й вдома, пише martha stewart. 

“Вони чудово підходять для подарунків, які залишають приємні спогади, можуть подорожувати з дому в дім, і їх чудово передавати друзям і родичам”, – розповів садівник Раян Макінейні.

Крім того, якщо за ними гарно доглядати, то вони можуть прожити понад 50 років. Тому Макінейні та інші експерти з садівництва розповіли, як правильно доглядати за африканськими фіалками. 

Відео дня

Зокрема фахівець рекомендує знайти невеликий горщик близько такого ж діаметру, як і наявна рослина, аби вона мала місце для росту. 

“Вони не проти того, щоб їхні корені трохи переплелися в горщику, тому поки що не турбуйтеся про перенаселеність”, – пояснив він.

Також Макінейні закликав домашніх садівників переконатися, що горщик має дренажний отвір на дні, аби ґрунт не пересихав:

“Квіти не люблять мокрих ніг, тобто коріння сидить у вологому ґрунті, тому дренажний отвір дозволить ґрунту залишатися рівномірно вологим і добре дренованим”.

Водночас бджоляр-фермер з Mother’s Finest Urban Farm Саманта Фокс розповіла, що їй подобається висаджувати фіалки у добре дренований ґрунт і пористий горщик. 

За словами експерта Браяна Паркера, цим рослинам потрібен ґрунт з великою кількістю вермикуліту та перліту для контролю вологості, аби допомогти фіалці процвітати та щоб вони мали яскравіший вигляд. 

Проте через довготривале життя африканські фіалки необхідно пересаджувати. 

“Коли рослини виростуть, їх можна пересаджувати у більші горщики, щоб вони не перевантажувалися корінням”, – підкреслив Макінейні.

Коли фіалка почне збільшуватися у розмірах, а листя почне в’янути, це означає, що час зробити пересадку. 

Також експерти радять вирощувати рослину в тій частині будинку, куди потрапляє яскраве непряме світло. 

“У зимові місяці найкраще підійдуть вікна, що виходять на захід або південь, а влітку шукайте вікна, що виходять на північ або схід, щоб ваші африканські фіалки отримували необхідне їм світло”, – розповів Макінейні.

За його словами, якщо немає дерев, які б фільтрували світло, потрібно відсунути горщики трохи назад, адже прямі сонячні промені можуть обпалити листя. 

Крім того, у вирощуванні цих рослин важливу роль відіграє температура повітря. Експерт зазначив, що вони процвітають при температурі в приміщенні від 18 до 23 °C.

Своєю чергою Браян Паркер зауважив, що немає чіткого графіка поливу філок. 

“Найкращий спосіб визначити, чи потрібно поливати африканську фіалку – це помацати верхній шар ґрунту. Якщо ґрунт сухий на дотик, значить, його потрібно поливати”, – пояснив експерт. 

Інші поради по догляду за рослинами

Раніше експерти розповіли, як правильно та часто поливати орхідею, аби вони цвіли роками. За словами експертки Міллі Дурбак, дотримання послідовного графіка поливу і забезпечення належного дренажу є життєво важливим для запобігання загнивання коренів. 

Також стало відомо про 5 кімнатних рослин, які допоможуть позбутися плісняви у будинку. До переліку таких квітів увійшли змієголовник, рослина-павук, заміокулькас, лілія миру та філодендрон.

www.unian.ua