Виявлена на Евересті ступня альпініста наблизила розгадку таємниці підкорення вершини

Виявлена на Евересті ступня альпініста наблизила розгадку таємниці підкорення вершини

Британський альпініст міг стати першою в історії людиною, яка підкорила Еверест / фото REUTERS

На Евересті знайшли черевик зі ступнею альпініста Ендрю Ірвіна з Британії, який зник сотню років тому.

Це сталося у вересні, коли експедиція National Geographic вела документальні зйомки біля льодовика, що тане, пише Бі-бі-сі. Ступня належала Ірвіну, який разом із Джорджем Меллорі зник безвісти 1924 року. Як розповіла виданню внучата племінниця Ірвіна Джулі Саммерс, родичі вже давно “втратили надію знайти хоч якісь його сліди”.

Учасникам експедиції дуже пощастило, оскільки вони натрапили на таку знахідку всього за тиждень після того, як у цьому районі розтанула крига.

Відео дня

Зникнення Ендрю Ірвіна на Евересті

Як зазначило видання, Ірвін був наймолодшим альпіністом найзагадковішої експедиції на Еверест. Востаннє його з Меллорі бачили живими 8 червня 1924 року, коли вони мали намір піднятися на саму вершину гори.

Згодом тіло Меллорі 1999 року знайшов американський альпініст.

При цьому, як зазначило видання, експедиція з пошуків тіл цих двох альпіністів намагалися з’ясувати важливий для історії альпінізму нюанс: чи могли вони бути першими в історії, хто підкорив Еверест.

Річ у тім, що у Ірвіна був із собою фотоапарат. Тож фахівці сподіваються, що якщо знайдуть тіло альпініста, то разом із ним і фотокамеру, а в ній – непроявлену плівку зі знімками, які могли бути зроблені на вершині гори.

www.unian.ua