Як зберігати картоплю місяцями свіжою: лайфхаки від досвідчених садівників

Як зберігати картоплю місяцями свіжою: лайфхаки від досвідчених садівників

При неправильному сусідстві картопля стане кашкоподібною / фото УНІАН

Картоплю часто зберігають в холодильнику або у ящику на кухні. Однак, якщо зберігати її в неправильному місці, вона може дуже швидко згнити.

Кіра Сімпсон, експерт і засновник The Green Hub Online, розповіла Еxpress, як зробити, щоб картопля залишалась “свіжою та ароматною якомога довше”.

“Найкраще місце для зберігання картоплі — це прохолодне темне місце, як-от комора, або будь-яке інше сухе та добре провітрюване місце. Сонячне світло активізує вироблення картоплею хлорофілу, від якого вона стає зеленою. В ідеалі вам варто зберігати її при температурі трохи нижче кімнатної, яка є достатньо прохолодною, щоб уповільнити проростання і запобігти гниттю, але не настільки холодною, щоб крохмаль перетворився на цукор і зробив картоплю солодким на смак”, – пояснює експертка.

Відео дня

За її словами, сонячне світло призводить до того, що картопляє зеленіе, проростає та починає виробляти сполуку під назвою соланін, яку не слід вживати, оскільки вона токсична. Однак у холодильнику крохмаль почне руйнуватися і перетворюватися на цукор, що не тільки матиме жахливий смак, але й може зробити картоплю кашоподібною або навіть призведе до появи плісняви. При цьому високий вміст цукру може перетворитися під час варіння на ациламід, який є шкідливою хімічною речовиною і збільшує ризик раку.

Замість цього картоплю слід зберігати в темному місці й прохолодній темрпературі. Для цього підійде шафа або комора. Також важливо не зберігати її у пакеті, а забезпечити вентиляцію.

Коли справа доходить до зберігання вашої картоплі, у вас є кілька варіантів, які допоможуть подовжити її життя. Підійде коробка, кошик, паперовий чи тканинний мішок. Поліетиленових пакетів краще уникати, оскільки вони можуть затримувати вологу і призводити до того, що картопля швидше псується. 

Крім того, картопля має бути подалі від цибулі. Цей овоч виробляє газ, який зробить її кашкоподібною.

“Хоча ці два інгредієнти можуть здатися природним поєднанням у багатьох стравах, їхнє зберігання разом може призвести до того, що обидва вони швидше зіпсуються через виділення газу етилену”, – підсумувала експерт.

За словами Кіри, дотримання її “простих порад” може зберегти картоплю свіжою місяцями, а не лише кілька днів.

Поради щодо зберігання продуктів

Раніше УНІАН розповідав, чому не можна зберігати молоко на дверцятах холодильника.

Зазвичай сир зберігають відкритим на дверцятах холодильника або його верхній поличці. Тому й не дивно, що досить швидко його уражає цвіль. Навіть харчова плівка, фольга чи герметичний контейнер не завжди рятують від цієї ситуації.

Експерти радять ніколи не класти шоколад у холодильник і також не зберігати там гриби.

www.unian.ua