Крихітна, але дуже гучна: знайдено рибку, яка видає звуки, як реактивний двигун

Вона маленька, проте видає дуже гучні звуки, як літак завдяки особливостям свого організму / колаж УНІАН, фото Вікіпедія

На глибині прісноводних потоків Південно-Східної Азії живе риба, яка видає звуки, що перевищують 140 децибелів. Такий звук може з легкістю конкурувати з ревом реактивного двигуна, який злітає всього за 100 метрів від людини, пише Forbes. 

Йдеться про даніоцеллу церебрум, яка має тіло завдовжки лише 12 мм та є напівпрозорою рибкою, що зливається з водою, в якій вона мешкає. 

Даніонелла церебрум (Danionella cerebrum) походить з мілководних прісноводних потоків М’янми. Таке середовище відоме своїми каламутними водами, де риба зливається з навколишнім виглядом своїм майже невидимим тілом, захищаючи себе від хижаків, які підкрадаються всюди.

Відео дня

Згідно з дослідженням, ця риба може видавати звуки високої амплітуди, яка перевищує 140 децибелів на відстані довжини її тіла. Якщо порівняти, то звичайна розмова між людьми досягає близько 60 децибелів, стук відбійного молотка на будівельному майданчику сягає приблизно 120 децибелів. 

“Здатність видавати звуки такої високої амплітуди для такого маленького організму полягає в унікальному звукоутворюючому апараті, який відрізняє Danionella cerebrum від більшості її водних побратимів. Все, що потрібно – це фундаментальна комбінація кісток, м’язів і хрящів, які працюють разом, щоб барабанити по плавальному міхуру риби, створюючи гучний звук”, – пояснили у Forbes.

Крім того, акустичні сигнали допомагають самцям приваблювати самок та показувати домінування над суперниками. Також завдяки звуку ці риби ефективно спілкуються, повідомляючи одна одній про свою присутність на великій відстані. 

“Але ці крихітні рибки ревуть не лише під час спарювання. Гучні звуки можуть також слугувати відлякуванням для хижаків. У чистому водному середовищі, де риба може бути вразливою через свій маленький розмір, такі гучні клацання можуть збити з пантелику або налякати хижаків, даючи рибкам дорогоцінний час для втечі”, – підкреслили у виданні.

Інші цікаві матеріали

Раніше китайські дослідники створили магнітне поле, яке у 800 тисяч разів сильніше, ніж у Землі. Резистивний магніт створює стійке магнітне поле в 42,02 Тесла, перевершивши таким чином попереднє досягнення у 41,4 Тесла.

Також стюардеса пояснила, до чого ніколи в житті не можна торкатися в літаку. Зокрема вона радить не користуватися кишенею під сидінням перед вами, адже вони завжди дуже брудні. 

www.unian.ua

Exit mobile version