Дефіцит нікуди не зникне: як функціонує валютний ринок, і що буде з курсом долара?

На валютному ринку України зберігається структурний дефіцит валюти через війну та високі державні витрати на оборону, заявив директор департаменту монетарної політики НБУ Володимир Лепушинський.

Долар та гривня
Дефіцит нікуди не зникне: як функціонує валютний ринок, і що буде з курсом долара?

На валютному ринку України зберігається структурний дефіцит валюти через війну та високі державні витрати на оборону, заявив директор департаменту монетарної політики НБУ Володимир Лепушинський. Цей дефіцит компенсується інтервенціями Національного банку із резервів, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” з посиланням на інтерв’ю “Останній капіталіст“.

Лепушинський пояснив, що НБУ проводить політику “керованої гнучкості”, за якої курс реагує на баланс попиту та пропозиції. Однак через значні бюджетні витрати, особливо на оборону, курс не може стабілізуватися без втручання НБУ.

Головним завданням Нацбанку, за його словами, є підтримка непередбачуваності напряму курсу, щоб запобігти надмірному попиту на валюту та збереженню резервів. Курс повинен реагувати на дефіцит валюти, зміцнюючись при його зниженні та послаблюючись при зростанні дефіциту.

Лепушинський додав, що з початку року НБУ продав на міжбанківському ринку 24,5 млрд. доларів, що приблизно відповідає обсягу отриманої фінансової допомоги Україні за цей період. Маск пообіцяв по 1 млн доларів за підтримку його петиції.

Пентагон оголосив вміст нового пакета допомоги Україні 400 млн доларів.