Мережа супермаркетів «Ашан» продає свою російську філію

Мережа супермаркетів «Ашан» продає свою російську філію

Власники мережі супермаркетів "Ашан" знайшли покупця філії в Росії, оскільки більше не можуть протистояти європейським санкціям.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє La Lettre.

«Як один з небагатьох французьких ритейлерів, що залишилися в країні, "Ашан" знайшов місцевого покупця для виходу з Росії і щойно вступив у завершальну стадію переговорів. Родина Мюльє (власники мережі – ред.) вирішила залишитися в Україні, але також планує виїхати з Угорщини», – пише видання.

За його інформацією, група «Ашан» вже обрала двох потенційних покупців з місцевого ринку. За останні два роки компанія отримала близько десяти «небажаних пропозицій» щодо купівлі її мережі з 230 магазинів у Росії. Але до цього її власники вперто відмовлявся залишати Росію. За офіційною версією, щоб продовжувати постачати пересічними громадянам товари найпершої необхідності. Насправді ж, тому що Росія була одним з найбільших стратегічних ринків для сім’ї Мюльє, зазначають журналісти.

Однак останнім часом умови роботи в РФ значно погіршились, для "Ашану" стає неможливим продовжувати працювати, дотримуючись 18-ти пакетів санкцій, накладених ЄС на РФ.

"На відміну від інших, менш пильних європейських ритейлерів, Ашан дотримується букви санкцій, накладених на Росію. Він не інвестує і не залучає жодної копійки. Це ставить його у дуже невигідне становище порівняно з місцевими ритейлерами, які належать російським олігархам і які нічого не можуть зробити зі своїми грошима, окрім як інвестувати їх у свою компанію", – пояснив один з інсайдерів компанії.

Ашан – одна з найбільших французьких компаній, що представлені в Росії. У 2022 році там працював 231 магазин, а оборот коштів становив 3,2 млрд євро. Водночас родині Мюльє належить також і мережа спортивних товарів Decathlon та будівельних гіпермаркетів Leroy Merlin. Остання налічує 113 гіпермаркетів, оборот яких ще більший – 4 мільярди євро.

Як повідомляв Укрінформ, Leroy Merlin йде з Росії, однак магазини й далі працюватимуть.Торік французька група ADEO оголосила у про наміри передати контроль над усіма російськими магазинами будівельних товарів Leroy Merlin місцевому менеджменту.

www.ukrinform.ua