В Україні з’являться банки нового типу: фінансовий комітет Ради підтримав законопроект

Комітет з питань фінансів рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект про розвиток фінансової інклюзії, який запроваджує новий вид фінансових послуг - банки фінансової інклюзії.

Ілюстративне фото
В Україні з'являться банки нового типу: фінансовий комітет Ради підтримав законопроект

Комітет з питань фінансів рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект про розвиток фінансової інклюзії, який запроваджує новий вид фінансових послуг – банки фінансової інклюзії, повідомляє “Кіровоград Кропивницький” з посиланням на Facebook.

Законопроект, поданий НБУ у вересні, дозволяє компаніям отримувати обмежену банківську ліцензію. Це розширить доступ населення та малого бізнесу до фінансових послуг, особливо у віддалених районах, на звільнених територіях та поблизу зони бойових дій.

Нова ліцензія дозволить великим роздрібним та поштовим компаніям, таким як «Укрпошта», створити окремі банки, використовуючи їхню існуючу інфраструктуру. Ці банки зможуть працювати лише з фізичними особами та малим бізнесом, з обмеженнями на операції з великими клієнтами та ринками капіталу.

Світовий банк зазначив, що у 2021 році рівень охоплення населення фінансовими послугами в Україні становив 84%, що нижче за цільовий показник у 95%. Законопроект, ініційований у рамках співпраці з МВФ, спрямований на усунення цих прогалин. Крім «Укрпошти», інтерес до ліцензії можуть виявити й інші компанії, такі як «Нова пошта» та «Розетка». Банки Нідерландів розморозили активи РФ більш ніж на 500 млн. євро.

Пригожин використовував для здійснення платежів західні банки JPMorgan і HSBC.