Держгеонадра цьогоріч залучили ₴3 мільярди у державний бюджет

Держгеонадра цьогоріч залучили ₴3 мільярди у державний бюджет

Цьогоріч збори з продажу спецдозволів на користування надрами сягнули 3 млрд гривень.

Про це повідомляє Державна служба геології та надр, передає Укрінформ. 

«Цього року збори з продажу спецдозволів сягнули вже трьох мільярдів гривень. До того ж за час роботи е-торгів продано понад 500 спеціальних дозволів за майже шість мільярдів гривень», – повідомив голова Держгеонадр Роман Опімах. 

Зазначається, що служба оцифрувала всі ключові сервіси, готує нові об’єкти надрокористування для виставлення на електронні торги, регулярно оголошує та проводить аукціони, видає спеціальні дозволи на користування надрами, забезпечивши навіть під час війни рекордні для галузі надходження до держбюджету.

За даними Держстату, в Україні за січень-червень 2024 року зросло промислове виробництво, зокрема серед лідерів – видобувна галузь (+ 9,3% до аналогічного періоду минулого року). 

Крім того, у І кварталі 2024 року на видобувну промисловість припало 30% прямих іноземних інвестицій (530 млн дол.). За січень-липень до державного бюджету надійшло 30,8 млрд грн рентної плати за користування надрами.

У Держгеонадрах повідомили, що вже розроблено пропозиції змін до законодавства щодо підвищення якості підготовки лотів та обґрунтування доцільності зняття обмежень на доступ до геоінформації щодо певних корисних копалин з метою залучення стратегічних інвесторів. 

Як повідомлялося, серед опитаних надрокористувачів 78% вважають галузь інвестиційно привабливою; торік цей показник становив 82%.

www.ukrinform.ua