Жінка з грецького острова довгожителів розповіла про дієту острів’ян

Мешканці острова харчуються не просто смачною, а корисною їжею / колаж УНІАН, фото wikipedia.org, кадри з відео

Ікарія – невеликий грецький острів в Егейському морі, де люди живуть надзвичайно довго. Однією з причин їхнього довголіття є щоденне меню остров’ян.

Американська журналістка та кулінар Діана Кочілас, чия родина походить з острова Ікарія, на сторінках CNBC розповіла про головні секрети місцевих довгожителів. За її словами, в основі всього лежить споживання місцевих продуктів. Ось вони:

  • Квасоля і бобові. Це один з основних інгредієнтів ікарійського способу харчування. Науковці довели, що додавання бобових до вашого щоденного меню збільшує тривалість життя та може допомогти вам поступово виключити м’ясо зі свого раціону.
  • Часник. Сучасні ікарійці не уявляють свого раціону без нього. Часник робить майже всі страви смачнішими та захищає від хвороб.
  • Цільнозернові продукти є невід’ємною частиною дієти мешканців острова Ікарія. Остров’яни люблять каші з булгуру та фарро, а також макарони з цільної пшениці.
  • Трави. На Ікарії безліч пряних трав ростуть у дикому вигляді, і більшість острів’ян вирощують їх просто на підвіконні. Трави не лише додають смаку стравам, але й мають лікувальні властивості. Особливо місцеві люблять лавровий лист, орегано, чебрець, м’яту.
  • Горіхи. Є важливим інгредієнтом у багатьох традиційних рецептах місцевої кулінарії. Греки найбільше полюбляють мигдаль, фісташки, насіння кунжуту і тахіні, волоські горіхи.
  • Оливки. Основний продукт грецької дієти з доісторичних часів. У Греції їх традиційно їдять окремо або в салатах. 
  • Оливкова олія. Це визначальний продукт середземноморської дієти, який має багато користі для здоров’я. При цьому острів’яни надають перевагу нерафінованій олії.
  • Морська сіль. На Ікарії багато людей використовують у стравах морську сіль, яка збирається в невеликих природних соляних басейнах уздовж скелястого узбережжя острова. Вона на смак краща, ніж звичайна кухонна сіль, яку добувають із копалень.
  • Мед. Щоденне споживання меду є одним із секретів довголіття жителів острова. Мед має антибактеріальні властивості, він багатий на антиоксиданти, і — на відміну від білого цукру чи штучних підсолоджувачів — допомагає організму регулювати рівень цукру в крові. 
  • Сухофрукти. Інжир і родзинки – це два сухофрукти, які завжди мають під рукою ікарійці.
  • Йогурт. Традиційний йогурт на Ікарії виготовляється на козячому молоці та має вишуканий кислуватий смак і кремову текстуру.
  • Фета та подібні сири. Майже весь сир, який виготовляють і їдять жителі Ікарії, виробляється з козячого або овечого молока, як от фета. Значна частина його ферментована природним шляхом.
  • Інші цікаві матеріали про секрети довголіття

    Як писав УНІАН, автор книги “Дієти довголіття” розповів, що ключем до тривалого життя є правильна техніка харчування. За його словами, періодичне голодування може допомогти знизити рівень холестерину, інсуліну в крові, призвести до деякої втрати ваги та зменшити маркери запалення.

    Відео дня

    Також ми розповідали про пару закоханих – 100-річного чоловіка та 96-річну жінку, які планують побратися влітку у Франції. Вони теж розповіли про власний секрет довголіття.

    www.unian.ua

    Exit mobile version