Нідерланди хочуть зібрати та передати Україні Patriot у короткостроковій перспективі


Нідерланди хочуть зібрати та передати Україні Patriot у короткостроковій перспективі

Фото: міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен (Getty Images) Автор: Валерія Поліщук

Нідерланди, за сприяння інших країн-власників Patriot, хочуть зібрати і передати Україні систему Patriot у короткостроковій перспективі. Для цього Амстердам надасть основні компоненти з власних запасів і звернуться до європейських країн з проханням додати основні компоненти.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на прес-службу Міністерства оборони Нідерландів.

Нідерланди склали карту країн, які могли б надати запчастини та боєприпаси зі своїх запасів. Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен закликає ці країни взяти участь у проекті.

“Ми ведемо переговори з країнами про складання системи Patriot, а також про навчання українських екіпажів. З нашою пропозицією, а також якщо інші потенційні країни-партнери зможуть надати запчастини та боєприпаси, ми зможемо надати Україні щонайменше одну повну систему в короткостроковій перспективі”, – заявила вона.

Міністр зазначила, що уряд Нідерландів розуміє, що систем Patriot бракує, але вказує, що Україна також бореться за Європу, а її військовий потенціал, виробництво енергії та життєво важлива інфраструктура щодня зазнають нападів.

Нідерланди хочуть, щоб система Patriot була введена в експлуатацію в Україні якомога швидше.

Patriot для України

Система Patriot – це зенітно-ракетний комплекс, який відіграє важливу роль у протиповітряній обороні. Вони дуже потрібні Україні, яка перебуває під ракетними обстрілами з боку Росії, тому що можуть збивати балістичні ракети.

Не багато країн у світі володіють такими системами протиповітряної оборони. Наприклад, Польща отримала лише перший комплекс Patriot, який було замовлено 7 років тому. Тому Варшава не може передати їх Україні.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що Вашингтон приділяє пильну увагу системам Patriot та іншим засобам ППО.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua