МЗС Канади: Україна може здійснювати удари по території Росії канадською зброєю

Канада не говорила ні про які умови, коли передавала зброю Києву.

МЗС Канади: Україна може здійснювати удари по території Росії канадською зброєю

міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі

Україна може бити по території Росії, зброєю, яку передала Канада, бо Оттава не озвучувала жодних умов з цього приводу Києву.

Таку заяву зробила на пресконференції міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі, повідомляє “РБК-Україна”.

“Ми вважаємо, що це питання дуже важливе. У нас із міністром (закордонних справ Швеції Тобіасом Більстремом, – Ред.) була можливість поговорити про це. Після цього ми вирушаємо в НАТО і, безумовно, будемо обговорювати цю тему”, – зазначила Жолі.

Глава канадського МЗС зазначила, що на думку її країни в цьому питанні потрібно орієнтуватися на перспективу, бо у Росії немає “червоних ліній”. 

“І тому ми маємо бути впевнені, що, коли йдеться про захист України, ми готові допомогти їм і показати, що, попри те, що відбувається, ми на їхньому боці. І в Канаді немає жодних умов для постачань зброї в Україну, і тому ми продовжуватимемо працювати з українськими збройними силами”, – сказала Жолі.

Удари по території Росії західною зброєю. Яка позиція союзників?

  • Днями генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ураження військових об’єктів у Росії.
  • Позиції союзників розділилися. Так, італійські урядовці виступили проти ідеї Столтенберга. Проти виступив і канцлер Німеччини Олаф Шольц, а Бельгія заявила, що її винищувачі F-16 Київ має використовувати лише на власній території.
  • Президент Франції Еммануель Макрон виступив на підтримку ініціативи Столтенберга. Міністр оборони Швеції та глава МЗС Фінляндії теж висловилися за дозвіл для України використовувати їхню зброю проти цілей у Росії, а керівник МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що Захід повинен припинити постійно обмежувати себе у своїй підтримці Україні і дозволити завдавати ударів по військових цілях в Росії.
  • Раніше цього місяця міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже заявила, що є держави, які дають допомогу Києву без заборони атакувати нею територію РФ.

lb.ua