G7 сьогодні може досягти домовленості щодо використання активів РФ, – Білий дім


G7 сьогодні може досягти домовленості щодо використання активів РФ, - Білий дім

Фото: Джейк Салліван, радник президента США з питань національної безпеки (Getty Images) Автор: Сергій Пишкін

“Велика сімка” (G7) досягла хорошого прогресу в питанні використання заморожених активів Російської Федерації в користь України. Лідери країн-членів можуть досягти домовленості сьогодні, 13 червня, під час саміту в Італії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на радника президента Сполучених Штатів Америки (США) з питань національної безпеки Джейка Саллівана, якого цитує Barron’s.

За словами Саллівана, угода може бути укладена, коли лідери G7 розпочнуть переговори разом з президентом України Володимиром Зеленським.

“У дискусіях між делегаціями G7 досягнуто дуже хорошого прогресу в досягненні угоди. Сподіваюся, що до зустрічі лідерів сьогодні ми матимемо спільне бачення щодо подальших дій“, – заявив Салліван під час розмови з журналістами.

Як пише Barron’s, очікується, що угода передбачатиме передачу Києву кредиту у розмірі 50 мільярдів доларів, які будуть забезпечені майбутнім прибутком від відсотків з російських активів.

Саллівана зауважив, що делегації наразі обговорюють усі деталі, у тому ж числі кількість країн, які “зроблять крок вперед”, а також питання щодо фінансового механізму, який буде залучений.

“Ми вже визначилися з основними принципами, але деякі деталі ще мають бути опрацьовані експертами за визначеним графіком”, – зауважив він.

Заморожені активи Росії

Захід заморозив більше ніж 300 мільярдів доларів російських активів після повномасштабного вторгнення Росії на територію країни. Кошти конфіскувати не вдалось, оскільки окремі країни переймаються через юридичні та репутаційні ризики.

Раніше віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс стверджував, що активи Росії можуть використовувати як заставу для надання кредитів Україні.

Reuters відзначало, що країни-члени “Великої сімки”, планують обговорити ідею США щодо конфіскації доходів від активів РФ на користь України до червневого саміту.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua