Амгерд: на сьогоднішньому саміті не вдасться досягти остаточного порозуміння, але можна до нього наблизитися

Країни обговорять, на яких умовах Росія може брати участь у переговорах. 

Амгерд: на сьогоднішньому саміті не вдасться досягти остаточного порозуміння, але можна до нього наблизитися

Віола Амгерд та Володимир Зеленський

На сьогоднішньому саміті миру не вдасться досягти остаточного порозуміння. Однак можливе наближення до такого розуміння, вважає президентка Швейцарії Віола Амгерд.

Всі екзистенційні зацікавлені в тому, аби міжнародні відносини ґрунтувалися на міжнародному праві та повазі до прав людини, сказала Амгерд на першому пленарному засіданні Глобального саміту миру. Метою сьогоднішнього саміту є запустити широко підтримуваний процес, в якому голоси з усіх куточків світу зможуть обговорити свої ідеї та точки зору.

Вона додала, що учасники мають розуміння: “мирний процес без Росії немислимий”.

“Довгострокове рішення повинно включати обидві сторони. Як міжнародна спільнота, ми можемо допомогти прокласти цей шлях. Саме тому ми тут. Водночас, ми прагнемо досягти реального прогресу в конкретних питаннях. З вашою підтримкою ми визначили три питання глобального впливу, які будемо обговорювати в наших робочих групах: ядерна безпека, продовольча безпека та людський вимір війни. Нашими найважливішими цілями на ці вихідні є надихнути процес, що приведе до створення основи для всеосяжного, справедливого та тривалого миру для України на основі міжнародного права та статуту ООН”, – пояснила президентка Швейцарія. 

Завданням країн є напрацювати кроки для реалізації цього та обговорити, як і за яких умов Росія може бути включена в цей процес. 

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що сьогодні концентруватимуться на трьох пунктах: радіаційна та ядерна безпека, продовольча безпека, звільнення полонених і депортованих. У процесі перемовин можуть створити план дій для кожного пункту. Кожна країна, що бере участь, зможе показати своє лідерство. 

  • Заступник голови Офісу президента Жовква сьогодні сказав, що в межах саміту миру прямих перемовин із Росією бути не може. 
  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомляв, що представники Росії можуть бути на другому саміті миру – аби отримати напрацьовані країнами пропозиції щодо встановлення справедливого миру. 

lb.ua