​Лідери ЄС планують залишити на посаді президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн

Її кандидатуру мають підтримати під час приватної вечері у Брюсселі 17 червня.

​Лідери ЄС планують залишити на посаді президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн

Лідери Євросоюзу хочуть залишити на посаді президентки Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн, передає “Європейська правда” з посиланням на FT.

Кандидатуру фон дер Ляєн мають підтримати на приватній вечері у Брюсселі 17 червня. Це буде прояв політичної підтримки, а формальне затвердження її кандидатури відбудеться згодом цього місяця. Офіційний саміт у ЄС пройде 27-28 червня, на якому досягнуть остаточної угоди. А парламентське голосування щодо наступного глави Єврокомісії заплановане на тиждень після 15 липня.

FT зазначає, що лідери блоку не хочуть змін у той період, коли в Україні триває війна, напружені відносини із Китаєм, а в ключових держава – політична невизначеність.

Центр устояв: попри зсув праворуч, помірковані групи зберегли контроль над Європарламентом

Також на вечері, яка є закритим заходом, обговорять кандидатури керівників зовнішньополітичного відомства, яким нині управляє Жозеп Боррель, а також Євроради, президентом якого поки що є Шарль Мішель.

Замість Борреля можуть обрати експрем’єра Португалії Антоніу Кошту, а замість Мішеля – главу естонського уряду Каю Каллас. Але ці кандидатури – не однозначні, як у випадку з Урсулою фон дер Ляєн.

  • Цього місяця відбулися вибори до Європейського парламенту, на яких перемогу здобули центристські партії, чимало голосів набрали праві сили.
  • Тепер у ЄС мають змінити керівників Європарламенту, Єврокомісії, Євроради і зовнішньополітичного відомства.

lb.ua