Позиція Угорщини дратує всіх інших у ЄС, – Сікорський


Позиція Угорщини дратує всіх інших у ЄС, - Сікорський

Фото: Радослав Сікорський, голова Міністерства закордонних справ Польщі (Getty Images) Автор: Сергій Пишкін

Угорщина виглядає все більш ізольованою у Європейському союзі (ЄС). Позиція Будапешту дратує інших членів політичного союзу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову Міністерства закордонних справ (МЗС) Польщі Радослава Сікорського в інтерв’ю Visegrad Insight.

Як розповів голова відомства, під час останнього засідання Ради ЄС у закордонних справах Угорщина не отримала підтримки своєї позиції.

“Мало того, вони (угорці, – ред.) виглядають ізольованими, коли саме вони просять солідарності з Європою у питанні поставок нафти. Вони не отримують цієї солідарності, тому що важко здобути друзів, якщо хтось випромінює егоїзм”, – сказав глава МЗС Польщі.

За словами Сікорського, під час засідання Ради ЄС також порушувалось питання того, де саме пройде одна із зустрічей міністрів закордонних справ під час угорського головування: в Будапешті чи в Брюсселі. Польський міністр, своєю чергою, запропонував в якості компромісу провести зустріч в Україні.

“Я запропонував як компроміс провести його в Україні – або у Львові, або навіть у Мукачеві, що спочатку з ентузіазмом зустрів угорський міністр закордонних справ. І нагадаю, що прецедент вже був створений два роки тому, коли це засідання Ради відбулося в Києві”, – пояснив Сікорський.

Головування Угорщини в ЄС

З 1 липня по 31 грудня 2024 року Угорщина головує в Раді Європейського Союзу. Це головування привернуло увагу через політичні кроки прем’єр-міністра Віктора Орбана.

На початку липня голова угорського уряду відвідав Київ, де запропонував Україні припинити вогонь перед початком мирних переговорів із Росією. Після цього Орбан провів переговори з президентом Росії Володимиром Путіним, а пізніше відвідав Китай для зустрічі з Сі Цзіньпіном.

Посли країн ЄС засудили Орбана за його “мирну місію”. Депутати Європарламенту також закликали позбавити Угорщину права вето через такі дії.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua