Блінкен назвав імовірні терміни атаки Ірану та “Хезболли” на Ізраїль


Блінкен назвав імовірні терміни атаки Ірану та "Хезболли" на Ізраїль

Фото: державний секретар США Ентоні Блінкен (Getty Images) Автор: Валерій Савицький

Атака Ірану та “Хезболли” на Ізраїль може розпочатися вже у понеділок, 5 серпня.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Axios.

Очільник американської дипломатії скликав конференц-зв’язок для координації дій з близькими союзниками США з числа країн “Групи семи” (G7), щоб спробувати в останню хвилину організувати дипломатичний тиск на Іран та “Хезболлу” для мінімізації їхньої відплати. За його словами, обмеження впливу ударів ісламістів є найкращим шансом запобігти повномасштабній війні.

Блінкен підкреслив, що США переконані у помсті Ірану та “Хезболли”. Однак він не уточнив, якої форми набуде відплата, порівняно з атакою на Ізраїль 13 квітня, коли Тегеран запустив у бік Ізраїлю майже 350 ударних дронів і ракет, а Тель-Авів, США та їхні союзники працювали разом для перехоплення більшості з них.

“Ми не знаємо точного часу атак, але вони можуть початися вже у найближчі 24-48 годин, – тобто вже в понеділок. США докладають зусиль, щоб розірвати цикл ескалації, намагаючись максимально обмежити атаки Ірану та “Хезболли”, а опісля стримати відповідь Ізраїлю”, – сказав Блінкен.

Держсекретар звернувся до міністрів закордонних справ країн G7 з проханням чинити дипломатичний тиск на Іран, “Хезболлу” та Ізраїль для збереження максимальної стриманості.

Одне з джерел, що брало участь у телефонній розмові, повідомило, що Блінкен виглядав розчарованим, коли інформував міністрів про нещодавні переговори з Ізраїлем щодо звільнення заручників у Секторі Газа та угоди про припинення вогню.

Він сказав, що до вбивства в Тегерані, Білий дім був “близький до прориву” та що “зараз угода потрібна більше, ніж будь-коли”.

Атака Ірану та “Хезболли” на Ізраїль

Наприкінці липня у Тегерані було вбито політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганію. За даними західних ЗМІ, його підірвали у приміщенні вибухівкою завербовані Моссадом іранські спецпризначенці.

Також того дня у Бейруті був ліквідований військовий командир “Хезболли” Фуада Шукра.

Іран та “Хезболла” пообіцяли атакувати Ізраїль на знак помсти за ці вбивства. ЦАХАЛ готується до багатоденної ракетної атаки й ударів безпілотниками.

Сполучені Штати почали нарощування військових сил на Близькому Сході виключно в оборонних цілях.

Вашингтон також закликав Іран пом’якшити помсту за вбивство лідера ХАМАС, але Тегеран відмовився задовольнити це прохання.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua