Прем’єрка Бангладеш втекла з країни

Шейх Хасіна пішла у відставку на тлі масових протестів і зіткнень. 

Прем'єрка Бангладеш втекла з країни

Прем’єр-міністр Бангладеш Шейх Хасіна пішла у відставку та вилетіла з країни, пише російськомовне бюро BBC. До резиденції голови уряду сьогодні увірвалися тисячі людей.

Хто очолить уряд – поки невідомо. Командувач армії звернувся до лідерів політичних партій та найближчим часом проведе пресконференцію.

Відставка Хасіни відбулася після масових смертей під час протестів, що почалися в липні через встановлення квот на зайняття державних посад. Після мітингів Верховний Суд знизив квоти, але демонстрації та заворушення не вщухли: бангладешці вимагали притягти до відповідальності винних за насильство. 

Під час протестів загинули сотні людей, зокрема близько 100 – учора. 

Масові акції почалися в липні у зв’язку з введенням квот у 30% на зайняття державних посад для ветеранів війни з Пакистаном 1971 року та для членів їхніх родин. На тлі протестів Верховний суд країни знизив квоту для ветеранів до 5%, ще 2% визначили за етнічним меншинами, трансгендерами і людьми з інвалідністю, а решта 93% державних посад мають розподілятися залежно від кваліфікації. Уряд погодився на це, але мітинги не припинилися. 

lb.ua