У Молдові проросійському блоку “Перемога” відмовили у реєстрації для участі у виборах

Причиною є схожа назва блоку із назвою ще одної партії.

У Молдові проросійському блоку "Перемога" відмовили у реєстрації для участі у виборах

Прихильники політичного блоку «Перемога».

У Молдові блоку “Перемога” відмовили у реєстрації для участі у президентських виборах та референдумі. Таке рішення ухвалила Центральна виборча комісія (ЦВК) на засіданні 7 серпня.

Про це пише Newsmaker.

Згідно з постановою ЦВК, неможлива реєстрація блоку з назвою схожою з назвою іншої партії. У цьому випадку назва блоку “Перемога – Victorie” схожа на назву партії, що входить до цього блоку – Victorie. У ЦВК пояснили, щопартія Victorie входить до блоку і, відповідно, не є електоральним конкурентом блоку. Надалі партія може вийти з блоку та стати таким електоральним конкурентом.

У ухвалі також звернули увагу на те, що до блоку увійшла вже неконституційна партія «Шор», а її лідера Ілана Шора засуджено в Молдові на 15 років.

Блок «Перемога» створили у квітні 2024 року у Москві. До нього увійшли п’ять партій підконтрольних проросійському політику, засудженому в Молдові на 15 років, Ілану Шору: неконституційна партія “Шор”, “Шанс”, “Відродження”, “Альтернативна сила порятунку Молдови” (FASM) та Victoria. Перший з’їзд блоку пройшов у Москві.

Раніше розгляд реєстрації блоку переносили через технічні помилки у наданих блоком документи.

  • У червні минулого року парламент Молдови проголосував за ліквідацію партії “Шор”, проте депутати партії залишилися у парламенті як незалежні. До того Конституційний суд визнав її неконституційною.
  • Перед цим, 13 квітня Апеляційна палата Кишинева засудила депутата-втікача, лідера партії “Шор” Ілана Шора до 15 років в’язниці із конфіскацією майна на понад 270 млн доларів. Також суд заборонив Шору обіймати посади в банківській системі впродовж п’яти років та конфіскував його активи на користь держави.
  • У березні цього року Конституційний суд Молдови дозволив членам забороненої партії “Шор” брати участь у виборах
  • 1 серпня у Молдові розпочався період перед виборами президента та референдумом про євроінтеграцію, призначеними на 20 жовтня.

lb.ua