Переговори щодо припинення вогню в Газі – можливо, остання можливість для миру, – Блінкен


Переговори щодо припинення вогню в Газі - можливо, остання можливість для миру, - Блінкен

Фото: держсекретар США Ентоні Блінкен (Getty Images) Автор: Валерія Поліщук

Останні дипломатичні зусилля Вашингтона щодо досягнення угоди про припинення вогню в Газі можуть виявитися “можливо, найкращою, а можливо, й останньою можливістю” для врегулювання конфлікту.

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Він закликав усі сторони конфлікту довести процес до кінця.

Переговори щодо припинення вогню, які тривають уже кілька місяців, мають відновитися цього тижня в Каїрі, після дводенної зустрічі в Досі минулого тижня.

Блінкен наголосив, що США посилюватимуть дипломатичний тиск на переговірників з метою домогтися прориву до кінця тижня.

“Це вирішальний момент… Настав час усім сказати “так” і не шукати виправдань, щоб сказати “ні”, – зазначив Блінкен перед зустріччю з президентом Ізраїлю Ісааком Херцогом.

Попри місяці переговорів, посередникам – Катару, США та Єгипту – поки що не вдалося усунути розбіжності між сторонами, і конфлікт у Газі триває. ХАМАС звинувачує прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху в зриві переговорів і затримці досягнення угоди, що наражає ізраїльських заручників у Газі на небезпеку.

Війна в Секторі Газа

Конфлікт розпочався 7 жовтня минулого року із вторгнення бойовиків ХАМАС на територію Ізраїлю, що призвело до загибелі близько 1200 осіб та захоплення близько 250 заручників.

У липні ХАМАС спочатку схвалив запропонований США план щодо поетапного припинення вогню в Секторі Газа, відмовившись від своєї ключової вимоги щодо повного припинення війни з боку Ізраїлю. Однак перший варіант мирного плану не було реалізовано, оскільки Ізраїль наполягав на продовженні бойових дій до повної ліквідації керівництва ХАМАСу.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua